Ovo tijesto možete koristit za pripremu svih oblika peciva, a može stajati i do pet dana.
Sastojci
– 1 kg brašna
– 1 prašak za pecivo
– 2 jajeta
– 1 žlica soli
– 200 mililitara jogurta
– 3 žlice ulja
– 400 mililitara mlijeka
– 2 žlice šećera
– 1 svježi kvasac ili dvije vrećice suhog kvasca.
Priprema
Zagrijte mlijeko i šećer i dodajte kvasac. Promiješajte i ostavite sa strane da smjesa naraste.
U drugu, veću zdjelu, stavite sve ostale sastojke i dodajte mješavinu mlijeka, šećera i kvasca. Zamijesiti glatko tijesto na pobrašnjenoj površini.
Važno je da vaše tijesto ostane mekano. Kada ste ga promiješali, prelijte ga uljem i stavite u posudu s poklopcem. Čuvajte posudu u frižideru i koristite po potrebi.
Prije svake upotrebe, tijesto se prvo mora izmiješati i ostaviti kratko na sobnoj temperaturi, a zatim razvući u željeni oblik, piše Klix.ba.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!