Recept za ovaj jesenski desert dolazi iz talijanske Toskane, koja je puna gastronomskih delicija.
Jedna od tradicionalnih jesenskih slastica je i castagnaccio – torta od kestenovog brašna. Castagnaccio je starinski recept, slastica koja govori o pobjedi nekadašnjih toskanskih seoskih stanovnika nad neimaštinom i glađu. Pa ipak, castagnaccio je na neki način iznenađujuće moderan desert.
Ne sadrži šećer, gluten, a ni laktozu. Složenije verzije zahtijevaju dodavanje suhog voća i grožđica uz njegov temeljni sastojak, naravno: kestenovo brašno. Razgovor o castagnacciu među Toskancima brzo se može pretvoriti u žestoku raspravu, budući da se u svakom području koristi drugačija vrsta sušenog voća te različito bilje i začini. Najjednostavnija verzija uključuje osnovnu mješavinu kestenovog brašna, vode, ulja i ružmarina, što rezultira teksturom sličnom pudingu od kruha.
Sastojci
– 50 g grožđica
– 1 žlica slatkog desertnog vina
– 250 g kestenovog brašna
– 400 ml vode
– 1 prstohvat soli
– 20 g pinjola
– 50 g oraha
– 1 grančica ružmarina
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175 °C i namočite grožđice u toplu vodu sa žlicom desertnog vina.
Dodajte kestenovo brašno i sol u zdjelu. Ulijevajte malo po malo vode, neprestano miješajući da se ne naprave grudice. Dodati ocijeđene grožđice i polovicu pinjola i oraha, pa opet promiješajte.
Okruglu posudu za pečenje od 26 cm namastite s dosta maslinovog ulja i ulijte tijesto. Pospite preostalim pinjolima i orasima pa dodajte iglice ružmarina. Pokapajte maslinovim uljem i pecite oko 25 do 30 minuta.
Torta se može poslužiti i topla i hladna, prenosi Novi list.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!