Recept za tortu s okusom medenjaka: Vrlo jednostavna, a idealna za blagdane

Cooking 16. pro 202416:40 0 komentara
žena priprema tortu
Pexels

Svi slatki mirisi i okusi Božića dočekat će vas u svakom zalogaju ove sočne torte, a zbog melase neodoljivo će vas podsjetiti i na medenjake.

Ionako jednostavnu pripremu možete pojednostavniti još i više tako da glazuru od krem-sira zamijenite tučenim vrhnjem ili klasičnom glazurom od čokolade – ovoj će torti bolje stajati ona tamna i manje slatka.

Sastojci

Za biskvit:

– 115 g maslaca, sobne temperature

– 170 g melase

– 160 g smeđeg šećera

– 60 ml vode

– 2 jaja

– 60 ml punomasnog mlijeka

– 2 čajne žličice oguljenog i sitno naribanog svježeg đumbira

– 120 g glatkog brašna

– 42 g kakaa u prahu

– 1 prašak za pecivo

– 1/4 čajne žličice soli

– 1 čajna žličica đumbira u prahu

– 1 čajna žličica cimeta u prahu

Za glazuru

– 100 g maslaca, sobne temperature

– 150 g krem-sira, sobne temperature

– 1 žlica melase

– 120 g šećera u prahu

Priprema:

1) U lonac stavite maslac, melasu, smeđi šećer i vodu i zagrijavajte, neprestano miješajući, na laganoj vatri dok se maslac ne otopi i smjesa ne postane glatka. Prelijte u zdjelu i ostavite da se malo ohladi, oko 10 minuta.

2) Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.

3) U ohlađenu smjesu šećera, melase i maslaca umiješajte jaja, mlijeko i naribani đumbir. U smjesu potom prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i suhe začine, prenosi Pun kufer.

4) Miješajte (bez miksera) dok ne nestanu grudice i smjesa ne postane sasvim glatka.

6) Ulijte tijesto u pripremljeni lim. Pecite 45 do 50 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu torte ne izađe čista. Pustite da se kolač potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.

7) Za glazuru umutite zajedno maslac i krem sir ručnim mikserom na srednjoj brzini dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte melasu i kratko miksajte, a onda dodajte šećer i nastavite miksati dok smjesa ne postane svilenkasta i svijetle boje. Glazuru stavite na 30 minuta u hladnjak da se stegne prije nego je razmažete po torti.

8) Premažite tortu glazurom i stavite je u hladnjak na 20 minuta prije rezanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!