Ručak može predstavljati pravo mučenje ako iziskuje sate i sate kuhanja, a da ne govorimo o ideji, šopingu i pripremama. No, isto tako može biti pjesma ako se priprema u samo nekoliko koraka.
Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je mediteransku prehranu najzdravijom vrstom prehrane na svijetu i preporučuje je svima koji žele zdravo živjeti.
Nutricionistica Jessica Ball pripremila je za Yahoo čitav niz recepata iz meditranske kuhinje koji se pripremaju u samo nekoliko koraka. Radi se o jednostavnim jelima, sastavljenim od zdravih sastojaka koje možete poslužiti kao ručak ili kao gablec.
Primijetit ćete da su recepti prepuni puno hranjivih sastojaka poput lisnatog povrća, plodova mora, mahunarki, cjelovitih žitarica i zdravog ulja. Mi vam donosimo pet primjera.
Losos s rižom
Sastojci:
100 g lososa
1 žličica ulja od avokada
Malo soli
1 šalica riže
1 šalica vode
2 žličice majoneze
1 žličica slatkog rižinog vina (mirin)
Pola žličice ribanog đumbira
Pola žličice papra
Pola zrelog avokada narezanog na kockice
Pola svježeg krastavca narezanog na kockice
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200°C. U protvan obložen papirom za pečenje stavite komade lososa, poprskajte ih uljem i posolite. Pecite osam do 10 minuta.
2. Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. Pomiješajte je potom s majonezom, a u posebnoj posudi umiješajte rižino vino, đumbir, papar i sol.
3. Podijelite rižu u dvije zdjele. Na vrh stavite prvo losos, pa avokado i krastavac, a zatim sve zalijte pripremljenim preljevom.
Salata od rajčice, krastavca i bijelog graha
Sastojci:
Pola šalice svježih listova bosiljka
Četvrt šalice maslinovog ulja
3 žličice vinskog octa (ili po želji drugo+
1 jušna žlica sitno sjeckane ljutike
2 žličice senfa
1 žličica meda
Četvrt žličice soli
Četvrt žličice papra
Miješano zeleno povrće
1 manja konzerva bijelog graha
Velika šalica cherry rajčica
Pola narezanog svježeg krastavca
Priprema:
Stavite bosiljak, ulje, ocat, ljutiku, senf, sol i papar u blendre i dobro izmiksajte. U zdjeli pomiješajte zeleno povrće, grah, rajčice i krastavac te sve prelijte pripremljenim umakom.
Visokoproteinski sendvič s tunom i slanutkom
Sastojci:
Trećina šalice majoneze
2 žlice sjeckanog svježeg vlasca
1 i pol žličica sjeckanog češnjaka
1 i pol žličica limunovog soka
Malo soli
Malo papra
1 mala konzerva slanutka (ocijeđenog)
2 konzerve tune (ocijeđene)
Šaka fino sjeckanog luka
8 šnita kruha
4 velika lista zelene salate
Priprema:
1. Pomiješajte majonezu, vlasac, češnjak, limunov sok, sol i papar u maloj zdjeli.
2. U zdjelu srednje veličine stavite slanutak pa ga stisnite vilicom koliko možete (nije problem ako neki ostanu i cijeli). Dodajte tunu pa opet pomoću vilice dobro izmiješajte. Na kraju dodajte preljev i luk te dobro promiješajte dok se sve lijepo ne poveže.
3. Mješavinu rasporedite preko četiri šnite kruha, preklopite je prvo listom zelene salate, a potom i drugom šnitom kruha.
Salata od pečenog povrća i kozjeg sira
Sastojci:
200 g kelja
100 g kozjeg sira (po mogućnosti začinjenog)
Pola šalice neprženih suncokretovih sjemenki
Pola šalice balzamičnog octa od smokve
400 g smrznutog miješanog povrća
Priprema:
1. Uzmite četiri staklene posude koje se mogu zatvoriti i u svaku na dno stavite oprani list kelja. Na svaki stavite po otprilike 25 g kozjeg sira, a sir pospite sa suncokretovim sjemenkama. Posude zatvorite i spremite ih u frižider na četiri dana.
2. Potom u svaku posudu stavite dvije žličice pripremljenog preljeva i ponovno zatvorite i ostaviti četiri dana u frižideru.
3. Dan prije nego što mislite ručati, specite u pećnici na brzinu smrznuto povrće pa s njim napunite posudu.
Salata od škampa s preljevom od kikirikija
Sastojci:
2 žliče nezaslađenog soka od jabuke
1 i pol žlica rižinog octa
2 žlice putra od kikirikija
2 žlice soja sosa
2 žlice sezamovog ulja
2 šalice raznog zelenog povrća
Pola šalice ribane mrkve
Pola šalice ribanog svježeg krastavca
10 velikih kuhanih škampa
3 žlice neslanih kikirikija
Četvrt šalice korijandra
Priprema:
1. Pomiješajte jabučni sok, ocat, putar od kikirikija, soja sos i sezamovo ulje u zdjelici.
2. Stavite zeleno povrće u zdjelu, dodajte mrkvu i krastavce, a na vrh stavite škampe. Pospite sve kikirikijem i korijandrom, a preljev poslužite sa strane.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!