Oglas

Ako vam je krema previše rijetka, jedan sastojak će ju zgusnuti za tren

author
N1 Info
08. srp. 2024. 19:18
kola, mikser, kerma, torta
Pexels / Ilustracija | Pexels / Ilustracija

Čak i iskusnima krema za kolač ili tortu ponekad ispadne prerijetka, čak i ako je sve rađeno po receptu.

Oglas

Glavni trik za ukusne i lijepe torte i kolače je da krema bude dovoljno čvrsta i da ne iscuri.
Ali ipak, svakome se može dogoditi prerijetka krema. Srećom, postoji rješenje i vrlo je jednostavno.

Potreban vam je gustin ili glatko brašno. Oni će zgusnuti vašu kremu bez velike promjene okusa. No, ako se odlučite za brašno, potrebno ga je staviti više u odnosu na gustin, pa će više utjecati na okus kreme.

Pomiješajte jednake količine gustina/brašna i hladne tekućine (vode) i miješajte dok ne nestanu grudice.

Kremu za kolač ili tortu zagrijte na srednje jakoj vatri pa postepeno dodajte smjesu gustina ili brašna i vode. Smjesu dodati kremi uz stalno miješanje dok ne dobijete željenu gustoću.

Trebate paziti da se krema ne prekuha - brašno nakon dužeg zagrijavanja na visokoj temperaturi može imati suprotan učinak i razrijediti kremu umjesto da ju zgusne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama