Ako vam je krema previše rijetka, jedan sastojak će ju zgusnuti za tren

Cooking 08. srp 202419:18 0 komentara
žena mikserom miješa bijelanjak, razbijena jaja, kutija za jaja
Pexels / Ilustracija

Čak i iskusnima krema za kolač ili tortu ponekad ispadne prerijetka, čak i ako je sve rađeno po receptu.

Glavni trik za ukusne i lijepe torte i kolače je da krema bude dovoljno čvrsta i da ne iscuri.

Ali ipak, svakome se može dogoditi prerijetka krema. Srećom, postoji rješenje i vrlo je jednostavno.

Potreban vam je gustin ili glatko brašno. Oni će zgusnuti vašu kremu bez velike promjene okusa. No, ako se odlučite za brašno, potrebno ga je staviti više u odnosu na gustin, pa će više utjecati na okus kreme.

Pomiješajte jednake količine gustina/brašna i hladne tekućine (vode) i miješajte dok ne nestanu grudice.

Kremu za kolač ili tortu zagrijte na srednje jakoj vatri pa postepeno dodajte smjesu gustina ili brašna i vode. Smjesu dodati kremi uz stalno miješanje dok ne dobijete željenu gustoću.

Trebate paziti da se krema ne prekuha – brašno nakon dužeg zagrijavanja na visokoj temperaturi može imati suprotan učinak i razrijediti kremu umjesto da ju zgusne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!