Mary Frances Kennedy Fisher bila je američka novinarka koja je pisala o hrani. Iako je preminula 1992. godine, njezini recepti i savjeti aktualni su i danas.
Nedavno je jedna izdavačka kuća objavila reizdanje njezine kuharice “Kako skuhati vuka” koja je prvi put objavljena davne 1942. godine.
U njemu Fisher, između ostalog, govori o metodama koje koristimo pri kuhanju jaja i zašto ih smatra pogrešnim, piše CityMagazin.
Dva odlična trika
Ona ističe da je izraz “kuhanje jaja” zapravo netočan i da je tajna uspješne pripreme u tome što se jaja uopće ne kuhaju. Fisher objašnjava da kada ubacite jaje u kipuću vodu, žumanjak ostaje sirov, dok se bjelanjak odmah skuha. Cilj je skuhati sve dijelove jajeta podjednako i istovremeno.
Zato nudi dvije opcije za koje smatra da daju dobre rezultate.
Naime, kako ljuska ne bi pukla, predlaže da jaje prvo operete hladnom vodom, a zatim ga stavite u kipuću vodu. Ostavite na laganoj vatri koliko god želite, a Fisher napominje da će se jaje tako skuhati jednako brzo kao i voda, ali će biti bolje kuhano.
Za drugu metodu predlaže da jaje uronite u hladnu vodu u maloj zdjelici koju potom brzo zagrijete. Čim voda počne ključati, jaje je gotovo i spremno za jelo. No, priznaje da ima jednu manu – ovako napravljena jaja teže se gule.
Osim toga, ovako kuhano jaje će biti mekano, a za tvrdo kuhana jaja morat ćete ih držati u vodi neko vrijeme nakon što prokuhaju.
Kako biste lakše skinuli ljusku, naš savjet je da kuhano jaje stavite u posudu punu hladne vode i ostavite da odstoji oko 5 minuta.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!