Zlatno mlijeko je napitak poznat od davnina, koji ima brojne blagodati.
Ovo mlijeko ima samo nekoliko sastojaka, a žuto-zlatnu boju daje začin kurkuma. Vjeruje se da je zlatno mlijeko odlično za jačanje imuniteta, ali i pomaže kod mnogih drugih tegoba. Ovo mlijeko se u Indiji pije stoljećima, a koristi se za liječenje probavnih tegoba, kao i gripe i prehlade.
Kako se radi zlatno mlijeko?
Priprema zlatnog mlijeka je zaista kratka i jednostavna. Neophodno je zagrijati kravlje ili bilo koje drugo mlijeko i dodati mu druge začine. Sve izmiješati, pričekati da proključa, pa smanjiti vatru i dinstati smjesu još desetak minuta. Kada osjetite miris začina, piće je spremno.
Najbolje je prvo procijediti ga u šalicu i pričekati da se malo ohladi. Zlatno mlijeko se može čuvati u frižideru do pet dana.
Točni sastojci i mjere:
-125 ml mlijeka, žlica kurkume, pola žličice đumbira u prahu, pola žličice cimeta, malo papra i žličica meda.
Zašto je zlatno mlijeko dobro?
Postoji nekoliko razloga zašto se ovo mlijeko koristi od davnina u različitim kulturama. Njegove brojne prednosti mogu se pripisati kurkumi, koja ima snažan antioksidativni efekt. Također sadrži proteine, magnezij, kalij i kalcij, a evo i nekih od najvažnijih prednosti zlatnog mlijeka:
1. Smanjuje upale i bolove u zglobovima
Svi sastojci pića imaju snažan antiinflamatorni učinak. One također mogu smanjiti bol u zglobovima uzrokovanu stanjima kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.
2. Poboljšava raspoloženje
Zbog kurkumina, glavnog sastojka kurkume, zlatno mlijeko može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije. Pored toga, kurkumin poboljšava pamćenje, a kada se uzima u velikim količinama može smanjiti rizik od demencije ili Alzheimerove bolesti, piše City Magazine.
3. Ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva
U Indiji se zlatno mlijeko koristi kao lijek za razne bolesti, prehladu ili gripu. Također je poznato da jača imunitet. Za to je zaslužna i kurkuma, kao i cimet koji sprječava razvoj bakterija, kao i đumbir koji se također koristi za razne infekcije.
4. Dobro je za probavu
Đumbir utječe na probavu stimulirajući ga na rad, a kurkuma pozitivno utječe i na probavu.
5. Smanjuje visok krvni tlak
Zbog cimeta i đumbira, zlatno mlijeko može utjecati na snižavanje krvnog tlaka. Također smanjuje rizik od srčanog udara.
6. Poboljšava zdravlje kostiju
Mlijeko sadrži kalcij i vitamin D, za koje se zna da pozitivno utječu na razvoj i zdravlje kostiju.
Međutim, iako ovi sastojci zaista imaju dobar efekt na tijelo, potrebno je napraviti dodatna istraživanja kako bi se ove prednosti potkrijepile dokazima.
Ima li zlatno mlijeko neželjene efekte?
Ako se uzima u prevelikim količinama, zlatno mlijeko može izazvati probleme s crijevima, bolove u trbuhu ili grčeve. Ovo se događa zbog konzumiranja previše kurkume, posebno kurkumina. Međutim, ako se popije jedna šalica mlijeka dnevno, nećete imati problema.
Dakle, zlatno mlijeko se u Indiji uzima od davnina, a koristi se za razne bolesti, ali i za jačanje imuniteta i kostiju. Priprema je jednostavna i s nekoliko sastojaka svatko je može napraviti kod kuće. Iako ima brojne prednosti, važno je ne pretjerati s dnevnim dozama kako biste izbjegli probleme s probavom.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!