Mnogi ljudi zbog praktičnosti drže ulje za kuhanje pored štednjaka, ali stručnjaci imaju loše vijesti. To je zapravo jedno od najgorih mjesta za čuvanje ulja.
Suosnivači ZOE for Gut Health, profesor Tim Spector i Jonathan Wolff, razgovarali su o tome s Elizabeth Berger, distributerom kvalitetnih maslinovih ulja, na njihovom podcastu.
Jonathan je istaknuo da je za zdravstvene dobrobiti važno kako čuvate ulje, koristite i koliko dugo ga imate.
Što se tiče boce, tamno staklo je najbolja opcija i ne biste trebali držati ulje pored štednjaka, kaže Elizabeta.
Ulje nije dobro držati pored štednjaka jer promjene temperature onemogućuju stabilnost ulja, prenosi krstarica.com.
“Držite ga na mjestu gdje je temperatura stalna”, savjetovala je Elizabeth. Dakle, dalje od štednjaka, dalje od prozora gdje će temperatura dosta varirati”, dodala je.
Iskoristite ga brzo
Predložila je alternativno mjesto skladištenja.
“Ako možete, uvijek možete držati ulje u ormaru, možda zajedno sa soli, paprom i sličnim stvarima”, kaže Berger. Također savjetuje da bocu kvalitetnog maslinovog ulja potrošite što prije.
“U vrijeme berbe ulje je vrlo bogato polifenolima“, pa je predbožićno razdoblje optimalno za obnavljanje zaliha maslinovog ulja.
“Nakon 18 mjeseci ulje gubi značajan dio zdravstvenih dobrobiti povezanih s polifenolima, kao i dio okusa”, dodala je.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!