![](https://n1info.hr/wp-content/uploads/2024/08/22/1724324256-richard-bell-RySd8U4BsUo-unsplash-750x500.jpg)
Skuša je izuzetno korisna zbog bogatog sadržaja masti i nezasićenih masnih kiselina, koje pozitivno djeluju na mozak, kožu i kosu.
Iako mnogi cijene okus skuše, koristi ove ribe za organizam često se zanemaruju. Svaka riba ima specifičan kemijski sastav, a skuša je bogata proteinima i mastima, kojih je više u ribama ulovljenima zimi u sjevernijim regijama.
Prosječan sadržaj masti u skuši je 13 grama, što je čini masnom vrstom ribe. Također, sadrži oko 18 grama proteina, koji se brže apsorbiraju od proteina iz govedine.
Skuša je riba s niskim udjelom kalorija, pa bi za unos dnevne količine kalorija trebalo pojesti oko 700 grama ribe. Međutim, treba imati na umu visok udio masti u ovoj ribi, prenosi Danas.rs.
Nezasićene masne kiseline u skuši prisutne su u velikim količinama i djeluju kao snažni antioksidansi. Ove kiseline pomažu u jačanju staničnih membrana neutralizirajući slobodne radikale koji mogu oštetiti stanične zidove, što može dovesti do raznih bolesti, uključujući rak. Kako biste smanjili taj rizik, važno je unositi namirnice bogate nezasićenim masnim kiselinama.
Djeci se često daje riblje ulje zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina. Kemijski sastav skuše doprinosi zdravom rastu i razvoju djece, a koristan je i za trudnice i dojilje. Kako bi se izbjegla neravnoteža u razvoju unutarnjih organa kod adolescenata, skuša bi trebala biti redoviti dio njihove prehrane.
Skuša također sadrži mineralne tvari poput kalija, fosfora, fluora, sumpora, cinka, klora i natrija, koje su iznimno korisne za organizam. Osim toga, bogata je vitaminima B skupine, posebno vitaminom B12 i vitaminom PP. Ovi vitamini pomažu u sintezi DNA, metabolizmu masti i regulaciji razine šećera u krvi.
Redoviti unos skuše poboljšava rad probavnog sustava, jača živčani sustav, doprinosi stvaranju hemoglobina i osigurava optimalnu opskrbu tijela kisikom.
Zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama i fosforu, skuša je korisna za mozak, kožu i kosu. Fosfor pomaže u stvaranju enzima koji pokreću kemijske reakcije u stanicama te je ključan za zdravlje kostiju i mišića. Zbog bogatog sastava, skuša je iznimno korisna za djecu, kao i za odrasle, posebno one s problemima mišićno-koštanog sustava u starijoj dobi, piše nova.rs.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!