Egipatski arheolog poziva Berlin da vrati bistu kraljice Nefertiti

Kultura 10. ruj 202416:50 0 komentara
Tobias Schwarz / AFP

Istaknuti egipatski arheolog i bivši ministar antikviteta Zahi Hawass pokrenuo je peticiju da se Egiptu vrati remek-djelo faraonske umjetnosti, bista kraljice Nefertiti koja je trenutno izložena u Novom muzeju u Berlinu.

Poznatu oslikanu bistu, staru oko 3400 godina, otkrila je 1912. godine njemačka arheološka misija u Tel el-Amarni, na čelu s njemačkim arheologom Ludwigom Borhartom, oko 300 kilometara južno od Kaira, i sljedeće godine poslala u Berlin. Hawass tvrdi da je nakon pronalaska statua premazana glinom kako bi se mogla neprimjetno transportirati u Njemačku.

Egipat uporno traži povratak statuta od 1930.

Amarna je nakratko bila prijestolnica Nefertitina muža, faraona iz 18. dinastije Ehnatona, koji je vladao do otprilike 1335. pr. Kr.

U peticiji pokrenutoj u subotu, Hawass traži povrat biste, rekavši da je ilegalno odnesena iz Egipta nakon što je otkrivena.

Hawass je naglasio da ne poziva na repatrijaciju artefakata koji su legalno izneseni iz Egipta.

Njegova kampanja usmjerena je na povratak u domovinu “tri glavna vrijedna predmeta”, a to su, uz bistu Nefertiti, kamen iz Rosette, koji je omogućio dešifriranje pisma starog Egipta, te zodijak iz Dendere.

Dužnosnici u berlinskom Novom muzeju nisu bili dostupni za komentar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!