Nakon brojnih otkaza u splitskom HNK-u, Drama dobiva novog ravnatelja

Kultura 10. lip 202420:16 0 komentara
Ivan Penović je novi ravnatelj Drame splitskog HNK-a
Sandra Simunovic/Pixsell

Informaciju o promjeni na čelu Drame potvrdio je i intendant HNK-a Split Vicko Bilandžić, koji je rekao da je sve to priopćeno na sastanku Drame održanom u ponedjeljak. Dodao je da će dosadašnji ravnatelj Drame Ivan Plazibat na svojoj funkciji biti do kraja ove sezone.

Hrvatski dramatičar, dramaturg i redatelj Ivan Penović biti će novi ravnatelj Drame HNK Split, a na svoju će dužnost stupiti s prvim danom sljedeće kalendarske godine, doznaje se u ponedjeljak iz splitskog HNK-a.

“Ivan Penović u naše kazalište dolazi 1. siječnja 2025. Do tada će biti u konzultacijama za pripremu sljedeće sezone. On ima svojih obaveza koje mora odraditi i ne bi mogao biti u Splitu tako da dužnost preuzima s prvim danom sljedeće godine. Nama je u ovom trenutku bilo važno definirati tko će voditi dramu tako da se sva eventualna pitanja mogu početi rješavati”, kazao je Bilandžić.

Dramaturg i redatelj Ivan Penović diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2012. godine profesionalno radi kao dramaturg na produkcijama HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, HNK Varaždin, ZKM-a, Dubrovačkih ljetnih igara i Teatra &TD. Od 2019. vodi Kazališnu družinu KUFER zajedno s producenticom Romanom Brajša​”, navodi se.

U proteklim mjesecima splitski HNK ostao je bez nekoliko djelatnika koji su dali otkaz i otišli. Među njima je ravnateljica Opere Ivana Srbljan, dramaturg, putopisac i književnik Jasen Boko, nacionalni operni prvak Ivica Čikeš i drugi, a ostavku je podnijelo i pet članova Kazališnog vijeća. Brojni su na bolovanju među njima i poslovna ravnateljica.

Kazališni sindikat je zbog nagomilanih problema tražio smjenu intendanta Vicka Bilandžića, a Kazališno vijeće je jednoglasno odbio programski i financijski plan intendanta za iduću godinu, ali i financijski za prošlu godinu.

Petero članova Kazališnog vijeća splitskog HNK, koje imenuje Grad Split, 31. svibnja su podnijeli zajedničku ostavke nakon što je gradonačelnik Ivica Puljak odbacio njihov stav o nepovjerenju intendantu Bilandžiću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!