Ministarstvo kulture najavilo nadzor u HNK Split

Kultura 22. kol 202418:02 0 komentara
Miroslav Lelas/PIXSELL

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) provest će se nadzor nad zakonitošću te nacionalne kazališne kuće, te će se o nalazu izvijestiti Uprava kazališta i osnivač, Grad Split, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo kulture i medija.

Sumnje u zloporabu položaja

Kako se navodi u priopćenju, ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek obratili su se tijekom kolovoza članovi Sindikata, Radničkog vijeća te predstavnici djelatnika i umjetnika u Kazališnom vijeću splitskog HNK, sa zahtjevom za provođenjem nadzora nad zakonitošću rada Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Slijedom tog zahtjeva, ministrica je donijela odluku o provođenju nadzora o čijem će nalazu izvijestiti upravu splitskog HNK i osnivača – Grad Split.

“Naglašavamo kako smo već ranije ukazali na određene probleme, od toga da Kazališno vijeće nije prihvatilo programsko i financijsko izvješće do propusta grada Splita da imenuje Kazališno vijeće bez kojeg HNK ne može djelovati sukladno Zakonu o kazalištu. Usprkos ovim problemima, Ministarstvo kulture i medija je do sada davalo i davat će i dalje punu podršku programima splitskog HNK, uključujući pripremu i realizaciju Splitskog ljeta”, dodaju iz Ministarstva.

Podsjećaju kako je za ovogodišnje jubilarno Splitsko ljeto Ministarstvo kulture i medija udvostručilo financijska sredstva, te, kako navode, koriste ovu priliku još jednom zahvaliti svim umjetnicima i djelatnicima splitskog HNK, koji su realizirali Splitsko ljeto, jedan od najstarijih i najuglednijih hrvatskih ljetnih festivala.

Sredinom lipnja ove godine Luka Jadrić je državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv intendanta HNK Split Vicka Bilandžića zbog nenamjenskog trošenja novca i sumnje u kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. prije toga je pet od sedam članova kazališnog vijeća podnijelo ostavke nakon čega je vijeće raspušteno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!