Prva hrvatska Zlatna palma pripala “Čovjeku koji nije mogao šutjeti”: “Cijeli film se bavi njegovim herojskim činom”

Kultura 01. lip 202413:50 0 komentara

Nebojša Slijepčević ostvario je povijesni uspjeh kada je riječ o hrvatskom filmu - osvojio je prvu hrvatsku Zlatnu palmu u Cannesu za kratki film "Čovjek koji nije mogao šutjeti." Producent Danijel Pek gostovao je u Novom danu gdje je s našom Mašenkom Vukadinović pričao o filmu i iskustvu iz Cannesa.

Film su producirali Katarina Prpić i Danijel Pek iz Antitalenta, a realiziran je u koprodukciji s kućama iz Bugarske, Francuske i Slovenije.

“Priželjkivali smo Zlatnu palmu, ali u toj konkurenciji je teško reći. To su sve redom sjajni filmovi. Sve smo gledali prije dodjele i bili smo impresionirani kvalitetom, ali u jednom trenutku nam je glumac Dragan Mićanović poslao fotografiju iz dvorane, u kojoj je sjedio pored stepenica, na prvom mjestu, što je pozicija s koje se brzo izlazi na pozornicu. Ostali smo zapanjeni time”, prisjetio se Danijel Pek trenutka kada je došlo do prvog signala da bi mogla “pasti” Zlatna palma.

N1

Slijepčević ističe kako ovo priznanje znači nevjerojatno puno za vidljivost filma: “Bolje premijere na svijetu nema, a pobijediti u Cannesu znači da su inboxi zatrpani pozivima na festivale iz cijelog svijeta. Imat će ogromnu vidljivost međunarodno, ali što je meni bitnije, i regionalno. Dogovor je da ga prepustimo svim hrvatskim festivalima da ga stave u program bez ikakve naknade, samo da što više ljudi vidi film.”

Film je zasnovan na ratnom zločinu u Štrpcima, kada su srpske paravojne postrojbe pod vodstvom Milana Lukića otele grupu putnika iz vlaka, a zatim ih likvidirali: “Film je zasnovan na istinitoj priči, na autentičnom događaju, ali oko toga smo izgradili malu fikciju”, kaže nam Slijepčević.

“Glavna priča je oko Tome Buzova, a on je i jedini lik u filmu koji je stvaran potpuno, pod svojim pravim imenom i prezimenom. Cijeli film se bavi njegovim herojskim činom”, dodao je.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!