Talijani su poznati kao najveći svjetski gurmani, ali je u njihovoj zemlji pretilost je daleko manje rasprostranjenanego u ostatku Europe i Americi.
Mnoge studije su pokazale da je mediteranska prehrana idealna za dugovječnost, dobro zdravlje i sprječavanje debljanja, ali se u nju ne ubraja brza hrana koju mi obično nazivamo talijanskom, iako s tamošnjom tradicionalnom kuhinjom nema mnogo veze.
Talijani najviše uživaju u povrću, voću, ribi i morskim plodovima, mahunarkama, mesu, integralnim žitaricama, maslinovom ulju, crvenom vinu i siru, a konzumiraju vrlo malo crvenog mesa.
Obično dan započinju manjim doručkom s kavom s ili bez mlijeka, zajedno s “cornettom” (keksom) ili žitaricama.
Ručak varira od regije do regije i od obitelji do obitelji, ali se uglavnom sastoji od dva jela – salate i sendviča ili manjeg tanjura tjestenine praćenog komadom piletine, ribe ili povrća.
Ne broje kalorije i jedu male porcije
U Italiji rijetko broje kalorije, jer jedu dok se ne zasite. Oni vode i aktivan način života i sasvim je uobičajeno prošetati nakon obiteljskog ručka ili večere, piše B92.net.
Oni ne preteruju s masnoćama, pa čak ni s maslinovim uljem, kojeg inače intenzivno koriste u kuhinji.
U Toskani su mahunarke najzastupljenija namirnica, pa su “pasta e fagioli” (tjestenina s grahom) i “ribollita” juha najpopularnija jela.
Na jugu se najviše jedu artičoke, svježa riba, svježe začinsko bilje, limun, kapar, a pasta se služi s vrlo malo maslinovog ulja ili s povrćem i umakom od paradajza, ali uvijek u malim porcijama.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.