Kopriva, paprena metvica, matičnjak, egzotični rooibos, yerba mate i đumbir spas su u sezoni alergija. Čajevi od njih mogu olakšati neugodne simptome, a osobito su ukusni ako se pripreme od kombinacije sastojaka.
Kopriva – skromna biljka smatra se najboljim prirodnim rješenjem za sezonske alergije te se zbog toga i najčešće preporuča, bilo da se od nje spravlja čaj ili jelo. Budući da čaj od koprive nema osobit okus, dobro ju je pomiješati s drugim biljem koje će ga obogatiti, piše Sensaklub.
Paprena metvica – djeluje kao dekongestiv, odnosno umanjuje nateknuće sluznice nosa te njegovo začepljenje i curenje, a ima i blago antibakterijsko djelovanje.
Metvica – djeluje umirujuće, ublažava glavobolje i respiratorne probleme.
Rooibos – čaj koji dolazi s afričkog juga ne sadrži kofein, a bioflavonoidi rutin i kvercetin iz njega blokiraju otpuštanje histamina, tvari koju naš organizam luči kao reakciju na alergen.
Đumbir – među brojnim zdravstvenim koristima, kad je riječ o alergijskim reakcijama, djeluje protuupalno i kao prirodni antihistaminik.
Yerba mate – južnoamerički čaj sadrži kofein, djeluje protuupalno i ublažava reakciju organizma na alergene; otvaranjem respiratornih putova, povećava unos kisika.
Antialergijska čajna mješavina
Pomiješajte jednake dijelove koprive, paprene metvice, matičnjaka, rooibosa i mate čaja. Za svakih 2,5 dl vode uzmite punu žličicu čajne mješavine.
Prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji 5 minuta. Procijedite pa po želji, kad se malo ohladi, dodajte nešto svježe iscijeđenoga limunova soka ili meda.
Antihistaminski čaj
U šalicu stavite po 1 filtar-vrećicu čaja od koprive i paprene metvice te dodajte pola žličice đumbira u prahu. Prelijte vrućom vodom i ostavite 5 do 8 minuta.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.