Đumbir je tropska začinska biljka koja ima brojna ljekovita svojstva, a to ga čini idealnom namirnicom koja pomaže u jačanju imuniteta i prevenciji prehlade.
Kinezi su još u 4. stoljeću koristili đumbir protiv mučnine, bolova u trbuhu, zubobolje, krvarenja i reume. U srednjem vijeku korišten je kao afrodizijak, a u 16. stoljeću kao lijek protiv kuge.
Đumbir je idealan u borbi protiv protiv kašlja, bolova, raznih upala i grčeva. Pomaže jačanje imuniteta te prevenciju prehlada, a to ga čini idealnim rješenjem u borbi protiv gripe. Također, ima vrlo jaka antiseptička svojstva.
Ova biljka u sebi sadrži kurkumin koji ubrzava metabolizam, pomaže prilikom razgradnje mesa i mlijeka u organizmu te pospješuje rad jetre.
Osim što pomaže u ublažavanju mučnine, đumbir uništava mikroorganizme, smanjuje razinu kolesterola u krvi te podiže razinu energiju. Također, poboljšava pamćenje.
Đumbir na tržište dolazi uglavnom kao gomoljasti korijen, no možete ga kupiti i samljevenog. Sušeni đumbirov prah ima jak okus te se koristi kao nezaobilazan začin mnogih curry mješavina.
Svježim đumbirom možemo začiniti gotovo sva jela od mesa, peradi i ribe. Koristi se kao začin u juhama i kolačima. Od naribanog đumbira se priprema čaj koji ima umirujuće djelovanje na tijelo i um te smanjuje razinu stresa i ublažava napetost
Cijeli članak pročitajte ovdje.