Sigurno vam se nebrojeno puta dogodilo da vam je hrana zagorila jer se zalijepila za dno posude. Ako nemate specijalizirane tave s teflonom, ili od inox čelika koje su dizajnirane za pripremu obroka bez lijepljenja, donosimo vam mali trik koji će vas osigurati od propalog ručka.
Stručnjaci su izračunali da je optimalna temperatura tave za pečenje bez lijepljenja 160 Celzijevih stupnjeva. Vješti kulinarski znalci znaju tu temperaturu prepoznati ‘odokativnom’ metodom, a svi ostali mogu se poslužiti ovim trikom.
Čistu tavicu bez ikakvih masnoća poput maslaca i ulja stavite na štednjak i pustite da se zagrije. Kad mislite da je dovoljno vruća dodajte na površinu kap vode.
Ako se s vodom ništa ne događa, tavica je prehladna. Ako počne kipjeti i ispari u sekundi – tavica još uvijek nije postigla optimalnu temperaturu. Temapratura je idealna kada se kapljica vode na tavici ponaša poput paka na ledu u hokejaškoj utakmici!
Pogledajte u videu test za optimalnu temperaturu tavice za pečenje.