Uz sol koju svjesno unosite u organizam, na tanjuru se često "provuče" i zabrinjavajuća količina soli koje uopće nismo svjesni.
Sol je u svemu, a u soli je ogromna količina natrija.
Previše soli organizmu čini štetu koja se gotovo može mjeriti s onom štetom koju čini potpuno izbacivanje soli iz prehrane.
Prema najnovijim nutricionističkim preporukama, ogranizam bi dnevno trebao dobiti oko 2,3 miligrama natrija, a toliko ga sadrži jedna čajna žličica soli.
Sljedeći put kad kupujete gotovu hranu, obratite pažnju na količinu natrija koju ona sadrži.
Nekoliko znakova koje nam organizam šalje, moglo po upozoravati na to da unosite previše soli.
Stalno ste žedni
Natrij igra veliku ulogu i uravnotežavanju tekućina u tijelu.
“Trebamo sol da bi balansirala količinu vode u organizmu”, kaže nutricionistkinjia i fitness trenerica Mandy Enright, prenosi Woman’s Health.
Kada ste žedni tijelo vam poručuje da u organizmu ima previše natrija i da biste trebali vodom dovesti tu količinu u ravnotežu.
Napuhnuti ste
Slana jela često napuhuju.
“Kada unesete previše natrija u organizam, često dobijete osjećaj nadutosti, voda napušta stanice i to uzrokuje oticanje”, tvrdi Enright.
Primijetit ćete i oticanje prstiju ili stopala nakon osobito slanih jela. Za to okrivite neravnotežu metaboličkih tekućina koju uzrokuje previše natrija.
Glavobolje
Boli li vas glava naizgled bez razloga?
Što ste zadnje pojeli?
“Previše soli može urokovati širenje krvnih žila u mozgu, a to može uzrokovati nesnosne glavobolje”, govori Enright.
Ne osjećate okus hrane
Na vrhu prehrambenih rizika nalazi se konzumacija previše soli. Ona može uništiti vaše osjetilo okusa. Što više soli jedete, trebate više pljuvačke da biste osjetili isti okus.
“Mnogo ljud ne shvaća koliko soli jedu i da kao posljedicu toga osjećaju nedostatak okus jer su im okusni pupoljci sve slabiji zbog stalne izloženosti soli”, objašnjava.