Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korijenju. Podrijetlom je iz Kine, ali sada se uzgaja u mnogim zemljama, uključujući Aziju, Indiju, Afriku i Karipske otoke. Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem.
Korijen đumbira je dostupan u sirovom obliku, u prahu, ušećeren ili ukiseljen. Kad je god moguće, nabavite svježi, a ne sušeni đumbir jer sadrži više gingerola. Prilikom odabira, provjerite da je korijen čvrst i gladak te da nije pljesniv.
Đumbir je bogat gingerolom – prirodnim sastojkom koji poboljšava rad crijeva. Upravo zbog toga, ova biljka olakšava i potiče probavu, ublažava nadutost i želučane tegobe te sprječava grčeve. Zahvaljujući poticanju lučenja sluzi đumbir sprječava nastanak čira – oštećenja sluznice želuca. Zingeron, spoj koji đumbirovom korijenu daje ljutit okus, djelotvoran je protiv proljeva uzrokovanog bakterijom E.coli, osobito u djece.
Đumbir ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog djelovanja koristi se i kod liječenja alergija. Primjenjuje se kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva. Rezultati liječenja artritisa đumbirom nadmašuju rezultate liječenja konvencionalnim lijekovima.
Đumbirov korijen već se 2500 godina koristi u Kini, Indiji i drugim zemljama Azije kao lijek protiv mučnine.