Na policama trgovina ponekad nas može zbuniti izbor začina koje možemo kupiti u raznim oblicima i pakiranjima. Ako ne znate odakle krenuti, evo popisa osnovnih začina koji će svako jelo ili desert učiniti boljim.
Crni papar
Zaboravite na već samljeveni papar u staklenkama ili papirnatim vrećicama. Želite li stvarno osjetiti njegove blagodati, crni papar treba imati u zrnima i samljeti ga prije upotrebe. A i lako ćete ga naći u većim trgovinama.
Kajenski papar
Uskoro počinje sezona roštilja i kajenski papar je začin kojim ćete začiniti i meso i povrće. Poput ljutih papričica, kajenski papar sadrži kapsaicin, a on je zdrav i daje pomalo ljutkast okus.
Čili
Trebate li još koji dokaz da je ljuto zdravo, razveselit će vas istraživanje u kojem su znanstvenici ustvrdili da kapsaicin ne uzrokuje čir, kako se prije mislilo, nego ga sprečava, jer uništava štetne bakterije i stimulira stvaranje zaštitnih želučanih sokova.
Cimet
Ako pravite kolače i kekse, teško da ćete zaobići začin poput cimeta. Njegov specifičan okus, ali i miris, uvijek daje poseban štih svakoj slastici. Zamislite samo toplu štrudlu od jabuka kako miriše u vašem domu…
Kumin
Najnovija istraživanja pokazala su da kumin, koji se kroz povijest koristio kao začin i lijek, tri puta brže pomaže istopiti kilograme. Istraživanje koje je provedeno na iranskom medicinskom sveučilištu Šahid Sadoughi pokazalo je nevjerojatne rezultate: samo žličica kumina dnevno pomaže u mršavljenju te smanjuje opseg masnog tkiva i razinu kolesterola.
Đumbir
Umjesto svježeg đumbira, koji možda ribate i cijedite pa pijete kako biste ojačali imunitet, probajte kupiti suhi odnosno mljeveni. Spremljen na taj način, ima još intenzivniji okus. Đumbir smiruje želudac, bogat je antioksidantima i zato je dobar protiv brojnih upalnih procesa u organizmu.
Sol
Bez nje se ne može i to znate. Jedino pripazite na količine jer često zaboravljamo da su namirnice slane same po sebi pa se lako pretjera s dnevnim unosom.
Cijeli muškatni oraščić
Ovaj pomalo zimski začin u hladnim danima često se koristi u raznim napicima ili jelima, ali i u pekarskim proizvodima. Kada vam zatreba, naribajte samo količinu koja vam je potrebna, a ostatak čuvajte u komadu.
Origano
Ljeti ga je dobro imati na prozoru zbog toga što njegov aromatičan miris odbija insekte, a možete ga koristiti u gotovo svim jelima, od umaka za tjesteninu do pizze.
Ljuta paprika
Ljuta crvena paprika odlična je za pripremanje namaza ili umaka koji traže njen specifičan okus, piše Tportal.