10 začina koje uvijek trebate imati u kući

Lifestyle 25. tra 201511:50 > 11:53
MorgueFile/ilustracija

Na policama trgovina ponekad nas može zbuniti izbor začina koje možemo kupiti u raznim oblicima i pakiranjima. Ako ne znate odakle krenuti, evo popisa osnovnih začina koji će svako jelo ili desert učiniti boljim.

Crni papar

Zaboravite na već samljeveni papar u staklenkama ili papirnatim vrećicama. Želite li stvarno osjetiti njegove blagodati, crni papar treba imati u zrnima i samljeti ga prije upotrebe. A i lako ćete ga naći u većim trgovinama.

Kajenski papar

Uskoro počinje sezona roštilja i kajenski papar je začin kojim ćete začiniti i meso i povrće. Poput ljutih papričica, kajenski papar sadrži kapsaicin, a on je zdrav i daje pomalo ljutkast okus.

Čili

Trebate li još koji dokaz da je ljuto zdravo, razveselit će vas istraživanje u kojem su znanstvenici ustvrdili da kapsaicin ne uzrokuje čir, kako se prije mislilo, nego ga sprečava, jer uništava štetne bakterije i stimulira stvaranje zaštitnih želučanih sokova.

Cimet

Ako pravite kolače i kekse, teško da ćete zaobići začin poput cimeta. Njegov specifičan okus, ali i miris, uvijek daje poseban štih svakoj slastici. Zamislite samo toplu štrudlu od jabuka kako miriše u vašem domu…

Kumin

Najnovija istraživanja pokazala su da kumin, koji se kroz povijest koristio kao začin i lijek, tri puta brže pomaže istopiti kilograme. Istraživanje koje je provedeno na iranskom medicinskom sveučilištu Šahid Sadoughi pokazalo je nevjerojatne rezultate: samo žličica kumina dnevno pomaže u mršavljenju te smanjuje opseg masnog tkiva i razinu kolesterola.

Đumbir

Umjesto svježeg đumbira, koji možda ribate i cijedite pa pijete kako biste ojačali imunitet, probajte kupiti suhi odnosno mljeveni. Spremljen na taj način, ima još intenzivniji okus. Đumbir smiruje želudac, bogat je antioksidantima i zato je dobar protiv brojnih upalnih procesa u organizmu.

Sol

Bez nje se ne može i to znate. Jedino pripazite na količine jer često zaboravljamo da su namirnice slane same po sebi pa se lako pretjera s dnevnim unosom.

Cijeli muškatni oraščić

Ovaj pomalo zimski začin u hladnim danima često se koristi u raznim napicima ili jelima, ali i u pekarskim proizvodima. Kada vam zatreba, naribajte samo količinu koja vam je potrebna, a ostatak čuvajte u komadu.

Origano

Ljeti ga je dobro imati na prozoru zbog toga što njegov aromatičan miris odbija insekte, a možete ga koristiti u gotovo svim jelima, od umaka za tjesteninu do pizze.

Ljuta paprika

Ljuta crvena paprika odlična je za pripremanje namaza ili umaka koji traže njen specifičan okus, piše Tportal.