Namirnice od kojih nutricionisti bježe "kao od kuge"

author
Maureen O'Hare, CNN
08. lip. 2015. 19:03
>
19:04
kokice
pixabay.com | pixabay.com

Gotovo svakodnevno čitamo o hrani koju nutricionisti preporučuju za konzumiranje, ali rijetko čujemo koju to hranu oni ne bi apsolutno nikada konzumirali. Troje nutricionista, Elissa Goodman, Meryl Pritchard i Kelly Leveque otkrivaju koje su to namirnice.

1. Gazirana pića - U samo jednoj limenci Coca-Cole nazali se čak 40 grama šećera, a sve što sadrži preko 8 grama šećera je jednostavno previše. Gazirana pića nisu hrana, a ipak se prečesto koriste u dijetama.

2. Glukozno-fruktozni sirup - Nutricionisti izbjegavaju sastojke koji se često nalaze u brzoj hrani i začinima te objašnjavaju da se metabolizacijom fruktoze mogu osloboditi radikali koji mogu dovesti do upale jetre.

3. Industrijsko ulje od sjemena - Ovakva ulja su često kemijski tretirana, brzo oksidiraju i puna su Omege-6

4. Procesuirana soja - Procesuirane oblike soje treba izbjegavati pod svaku cijenu jer se, kako tvrde nutricionisti, tijekom obrade soje formira slobodna glutaminska kiselina, koja je jak neurotoksin

5. Mesne prerađevine - Takvo meso najčešće dolazi od životinja među kojima se brzo šire zaraze, također je puno natrij nitrata i izloženo antibioticima i hormonima

6. Kokice iz mikrovalne - Nutricionisti tvrde da mogu biti vrlo opasne za zdravlje jer sadrže sintetske kemikalije koje se povezuju s razvojem karcinoma, povišenim kolesterolom, smanjenim imunitetom te bolestima štitnjače

7. Margarin - Radi se od najjeftinijeg ulja najslabije kvalitete, a sadrži i razne aditive i kemikalije

8. Bezmasne namirnice - Proizvođači su, kako bi nadoknadili nedostatak životinjskim masti u nemasnim namirnicama, počeli dodavati velike količine šećera, što može dovesti do dijabetesa, povećane tjelesne težine, srčanih bolesti...

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama