Brazilski istraživači, koji su vodili studiju s 10.000 sudionika, otkrili su da ograničavanje određenih namirnica u prehrani može pomoći u očuvanju veće jasnoće uma kako starimo.
Ultraprerađena hrana povezana je s kognitivnim opadanjem
Ovo nije prvi put da su istraživači zaključili da ultraprerađena hrana negativno utječe na zdravlje.
Najnovija studija otkrila je da ako više od 20% vaših dnevnih kalorija dolazi iz ultraprerađene hrane, vjerojatno ćete iskusiti brže kognitivno opadanje, piše The Healthy.
Nakon što su sudionici prošli kognitivna testiranja, istraživači su zaključili da su i muškarci i žene koji su konzumirali najveće količine prerađene hrane iskusili 28% brže opadanje kognitivnih funkcija te 25% brže opadanje izvršnih funkcija.
Jedna od autorica studije je navela da u Brazilu ultraprerađena hrana čini 25% do 30% kalorija u prosječnoj prehrani.
“Imamo McDonald’s, Burger King i jedemo puno čokolade i bijelog kruha”, rekla je dr. Suemoto.
Također je dodala da kalorije iz ultraprerađene hrane čine sljedeće postotke prehrane u ovim zapadnim zemljama:
– Sjedinjene Američke Države: 58%
– Velika Britanija: 56,8%
– Kanada: 48%
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!