Ako ovu hranu ne pojedete odmah nakon otvaranja, može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema

Lifestyle 12. pro 202307:00 0 komentara
Pexels

Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da određene namirnice treba odmah potrošiti, čak i ako su već kuhane, kako bi se izbjegli ozbiljni zdravstveni problemi.

Nutricionistica Tracey Brigman ističe da iako ostaci hrane generalno mogu trajati nekoliko dana ako se pravilno čuvaju, postoje namirnice koje su sklonije razmnožavanju bakterija i ne preporuča se njihova konzumacija, piše b92.

Evo pet namirnica koje mogu naštetiti vašem zdravlju ako se ne pojedu odmah nakon otvaranja ili kuhanja:

1. Tvrdo kuhana jaja

Ako ne ljuštite tvrdo kuvana jaja odmah prije konzumiranja, bakterije mogu lako prodrijeti kroz pore jajeta, povećavajući rizik od listerioze.

2. Mljeveno meso

Mljeveno meso traje samo jedan do dva dana prije nego što se počne kvariti, s obzirom na mogućnost kontaminacije bakterijama tijekom procesa mljevenja.

3. Dinja

Ovu voćku ne biste trebali držati u frižideru dulje od jednog dana, jer patogeni poput salmonele i listerije brzo rastu na njoj.

4. Sirova piletina

Perad je sklona salmoneli, a zaboravljena piletina može postati izvor zaraze i predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje.

5. Kuhana riža

Iako može stajati mjesecima, kuhana riža je podložna bakterijama koje stvaraju spore Bacillus cereus, posebno ako se nepravilno čuva na sobnoj temperaturi.

Ovi stručni savjeti podsjećaju nas na važnost brze konzumacije određenih namirnica kako bismo izbjegli potencijalne zdravstvene probleme izazvane bakterijskim kontaminacijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!