Alternativa namirnicama od kojih se debljamo

Lifestyle 17. sij 202306:48 0 komentara
Shutterstock

Ne postoji jedinstvena opcija kad je u pitanju gubitak težine. No, prema novoj studiji, neke namirnice više su povezane s debljanjem od drugih.

Postoje bolje alternative za šest glavnih namirnica koje su povezane s povećanjem tjelesne težine, zajedno sa savjetima kako povećati unos tri najbolje namirnice za koje se zna da kilogramima ne dozvoljavaju gomilanje: integralne žitarice, povrće i voće.

Čak i ako ne pokušavamo smršavjeti, ove namirnice mogu povećati našu energiju, poboljšati raspoloženje i zdravlje probavnih organa te smanjiti rizik od bolesti.

Alternativa za čips

Čips se priprema od tri jednostavna sastojka: izrezanog krumpira, ulja i soli. Dio problema s čipsom kupljenim u trgovini je vrsta ulja koje se koristi.

Ulja s visokim sadržajem omega-6 masnih kiselina koja se koriste za prženje čipsa, uključujući suncokretovo, šafranovo i kukuruzno ulje, povezana su s izazivanjem upale, posebno kada nisu izbalansirana s antiinflamatornim omega-3 masnim kiselinama.

Prženje je sljedeći problem jer se pokazalo da pripremanje škrobnih namirnica na visokim temperaturama izaziva stvaranje akrilamida, kemikalije povezane sa starenjem i povećanim rizikom od karcinoma.

Za zdraviju verziju čipsa, tanko izrežite neoljušten krumpir, dodajte malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja zajedno s malo morske soli i crnog papra i pecite u pećnici na 200 stupnjeva.

Pića zaslađena šećerom imaju alternativu

Umjetno zaslađena pića nisu bolja od onih napravljenih s pravim šećerom, a mogu biti i lošija za obujam struka.

Neki znanstvenici kažu da lažni šećeri aktiviraju centar za zadovoljstvo u mozgu, a da ga ne zadovoljavaju što izaziva povećanu želju za slatkišima. To je vjerojatno razlog zašto, statistički promatrano, ljudi koji piju dijetalna pića nisu mršaviji.

Jedan izveštaj otkrio je da osobe koje svakodnevno piju dvije limenke dijetalnih napitaka imaju 54,5 posto šanse postati pretile ili imati prekomjernu težinu, za razliku od 32,8 posto onih koji piju istu količinu običnih sokova.

Najbolja opcija za kontrolu težine i zdravlje je odbaciti obje vrste pića.

Ako više volite gazirano piće, radije se odlučite za gaziranu vodu s prirodnim okusom. Još bi bilo bolje svoju bocu napuniti s dva decilitra filtrirane vode u kojoj su prirodni dodaci koji imaju hranljive sastojke i daju prirodan okus – izrezan krastavac, menta, citrusi, korijen đumbira ili drugi komadići blago stisnutog svježeg voća.

Slatkiši i deserti

Ne bi bilo realno da cijeli život izbjegavamo slatkiše u potpunosti. Ali, većina ljudi jede mnogo više od minimuma preporučenog za dobrobit i prevenciju bolesti. Prema Američkom udruženju za srce žene ne bi trebale konzumirati više od šest žličica šećera dnevno, a muškarci ne više od devet.

Da bismo ograničili unos, trebamo napraviti strategiju koja se odnosi na slatkiše.

Prvo, treba identificirati one poslastice bez kojih ne možemo živjeti. Trebamo probati ograničiti ove “slastice koje život znače” na jednom ili dva puta tjedno. I povremeno uživati u nekoliko kockica crne čokolade sa 70 posto kakaa.

Svaka kockica obično sadrži samo pola žličice dodatog šećera, a istraživanja su pokazala da dodavanje crne čokolade kao svakodnevne slastice može popraviti raspoloženje, zaštititi naše srce i obuzdati žudnju za slatkom i slanom hranom.

Prerađene žitarice i njihove alternative

Danas se može naći skoro sve od cjelovitog zrna, od kruha do tjestenine, riže, žitarica ili krekera. Obavezno pročitajte popis sastojaka kako biste izbjegli verzije koje su samo djelomično napravljene od cjelovitih žitarica kombiniranih s tradicionalno rafiniranim brašnom.

Druga opcija je prijeći na alternative temeljene na povrću koje pružaju manje kalorija i ugljikohidrata, osiguravaju više vlakana, hranljivih tvari i antioksidansa. Ili se odlučite za pola-pola.

Crveno meso i njegova zamjena

Od crvenog mesa u prehrani se najviše koristi govedina, svinjetina, teletina, janjetina i divljač. Američki institut za istraživanje raka savjetuje da se crveno meso ograniči na najviše 500 grama tjedno.

Zamijenite crveno meso morskim plodovima s niskim sadržajem žive ili opcijama na bazi biljaka, pišu Vijesti.me.

Za gubitak težine najbolje je zamijeniti meso mahunarkama – grahom, lećon, graškom i slanutkom. Osim toga što su pristupačne, zasitne, bogate vlaknima, hranljivim tvarima i prirodno bez glutena, pokazalo se da mahunarke održavaju zdravu težinu, a i smanjuju obujam struka.

I prerađeno meso ima alternativu

Svjetska zdravstvena organizacija kategorizirala je prerađeno meso, kao što su slanina, kobasice, salama i delikatesno meso, kao kancerogeno. Dio rizika odnosi se na soljenje, sušenje, fermentaciju, dimljenje ili druge procese koji se koriste za poboljšanje okusa ili očuvanje ovih namirnica.

Dodani nitrati ili nitriti u ovoj hrani mogu dovesti do stvaranja potencijalno kancerogenih spojeva. Osim toga, željezo u prerađenom crvenom mesu može olakšati stvaranje tvari koje izazivaju rak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!