Oglas

Ovo tradicionalno jelo je hit Badnjaka za koji se isplati utrošiti vrijeme

author
N1info
24. pro. 2022. 09:33
bakalar na crveno, riba,
Shutterstock | Shutterstock

Dobra organizacija i strpljenje ključni su za pripremu blagdanske hrane, a pogotovo bakalara. Ovaj riblji klasik koji se jede na Badnjak u Hrvatskoj se najčešće sprema na bijelo u obliku namaza te na crveno...

Oglas

Donosimo vam oba recepta.

Bakalar na bijelo


Sastojci za bakalar na bijelo:


  • 1 sušeni bakalar od oko 400 grama

  • 2-3 lovorova lista

  • 5-6 češnja češnjaka

  • maslinovo ulje

  • sol i papar

  • malo svježeg peršina


Priprema bakalara na bijelo:

Sušeni bakalar namočite u hladnoj vodi barem 24 sata prije kuhanja. Mijenjajte vodu redovito, svakih nekoliko sati da biste uklonili neugodan miris.

Stavite kuhati bakalar u posoljenu vodu s lovorovim listom na umjerenoj temperaturi oko 2 sata dok meso sasvim ne omekša. Na vrhu lonca tijekom kuhanja pojavit će se bijela pjena, koju treba ukloniti drvenom kuhačom.
Ohladite kuhani bakalar, dobro ga očistite od kože i kostiju pa ga ''istucite'' da dobijete smjesu nalik na paštetu.

Pomiješajte ribu s češnjakom koji ste u mužaru pretvorili u pastu, maslinovim uljem te soli i paprom. Na kraju dodajte malo nasjeckanog peršina.

Poslužite na tostiranom kruhu. Dobar tek!

1671870618-vegetables-ge088154dd_1920-1024x731.jpg
Pixabay ilustracija | Pixabay ilustracija



Savjet plus:

Neki u tradicionalni bakalar na bijelo dodaju kuhani krumpir, čime se ''razrjeđuje'' aromatični miris ribe te povećava ukupna količina namaza. Uz ove količine ne morate staviti više od 3 do 4 srednje velika krumpira.

Bakalar na crveno


Sastojci za bakalar na crveno:


  • 1 suhi bakalar od 400 do 500 grama

  • ½ kg krumpira

  • 4-5 češnja češnjaka

  • 1 žlica koncentrata rajčice

  • malo peršina

  • maslinovo ulje

  • 2 dl bijelog vina

  • sol i papar


Priprema bakalara na crveno:

Sušeni bakalar namočite u vodi barem 24 sata prije kuhanja. Stavite ga u hladnu vodu da se skuha. Očistite ga od kostiju i kože, a dio vode sačuvajte za kasnije.

Skuhajte dopola krumpire u kori. Ogulite ih i narežite na ploške od oko 1 centimetra.

U dublju posudu slažite red polukuhanih krumpira i očišćenog bakalara s komadićima očišćenog češnjaka dok ne potrošite sve sastojke. Smjesu prelijte vodom u kojoj se kuhao bakalar, bijelim vinom, maslinovim uljem i koncentratom rajčice, piše Punkufer.hr.

Kuhajte sve dok krumpir ne omekša do kraja pa poslužite sa svježe nasjeckanim peršinom. Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.


Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama