Postoji razlog zašto je riža jedna od najpopularnijih i najkonzumiranijih žitarica u svijetu. Njezina raznovrsnost i moć prilagodbe jako širokom rasponu različitih okusa i začina. Osim toga, postoji preko 100.000 raznih vrsta riže.
Bijela riža je jedna od najpopularnijih vrsta riže na svijetu. Radi se o rafiniranoj riži kojoj je uklonjena ljuska, još neki slojevi i mikrobi. Međutim, upravo je zbog toga na lošem glasu, posebno u usporedbi s puno hranjivijom smeđom rižom.
Možda ste čuli da se o bijeloj riži govori kao o lošim ugljikohidratima ili praznima kalorijama. Koliko je to istina i isplati li se u potpunosti preskakati bijelu rižu, otkriva nutricionistkinja Lauren Manaker.
Imat ćete više energije
Od riže se nikad nećete osjećati prepuno, prejedeno i tromo. Bijela riža je izvor ugljikohidrata koji su pak glavno gorivo za naš organizam, ističe nutrucionistkinja. Osim toga, ima vitamina B koji također održava razine energije u normali.
Možda ćete unijeti arsen
Arsen u tragovima može se pronaći u riži, a ako se konzumira često i u velikim količinama, može dovesti do zdravstvenih problema. Premda se manje arsena nađe u bijeloj nego smeđoj riži, ipak je važno biti umjeren i kombinirati žitarice. Primjerice kvinoja, bulgur i slične imaju značajno manje arsena u tragovima.
Pridonosi snažnijim kostima
Čini se da bijela riža pridonosi zdravlju kostiju. Naime, premda kalcij i vitamin D prednjače u preporukama za održavanje zdravih kostiju, još je jedan važan element – mangan – a njime je bogata bijela riža.
Možda postanete skloniji metaboličkom sindromu
Premda su potrebna dodatna istraživanja, dio studija otkrio je poveznicu između bijele riže i rizika od metaboličkog sindroma. Prema Klinici Mayo metabolički sindrom je naziv za skupinu faktora rizika ili stanja koji se javljaju kao posljedica inzulinske rezistencije i abnormalnog nakupljanja i funkcije masnog tkiva, a povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.
Stanja koja nagovještaju probleme su visoki šećer u krvi, pretjerana količina masnoće na području struka, povišeni krvni tlak i povišen razine kolesterola i triglicerida. Stoga se ljudima koji pate od ovih stanja sugerira što manje bijele riže, piše EatThis.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.