Nitko više ne bi trebao koristiti jednu vrstu brašna jer pridonosi debljanju i upalama

Lifestyle 19. stu 202419:48 2 komentara
otvorena tegla brašna koje je napola prosuto van tegle
Unsplash

Debljanje i upale međusobno su povezani zdravstveni problemi na koje često utječu prehrambeni izbori.

Rafinirano brašno

Kronična upala može pridonijeti pretilosti, dok višak kilograma može, zauzvrat, pogoršati upalu, stvarajući ciklus koji utječe na cjelokupno zdravlje. Određene vrste brašna mogu neočekivano igrati skrivenu ulogu u ovom procesu.

Brašno je široko rasprostranjeno u našoj prehrani, od bijelog kruha i tjestenine do pekarskih proizvoda. Ako često pečete ili jedete puno ugljikohidrata, vjerojatno ćete biti u kontaktu s puno brašna. Međutim, trebali biste biti oprezni s rafiniranim brašnom, jer sadrži mnogo prerađenih sastojaka, visoko je kalorično i ima malu hranjivu vrijednost.

Osim toga, još jedan veliki rizik od ovog sastojka je visok šećer u krvi. Rafinirano brašno ima viši glikemijski indeks od integralnog pšeničnog brašna, što znači da brže podiže razinu šećera u krvi. To može dovesti do povećane gladi i žudnje te može doprinijeti debljanju.

Štoviše, ako često uživate u hrani napravljenoj od rafiniranog brašna, također se izlažete većem riziku od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare