Bundeva je nezaobilazna jesenska namirnica, bogata ljekovitim sastojcima, ukusna je, a istovremeno niskokalorična.
Bundeva je koristan diuretik, a njeno sjeme preporučuje se trudnicama, dojiljama, starijim osobama i osobama s bolesnom jetrom ili oboljelom prostatom.
Također, bundevu bi trebale što češće konzumirati osobe koje boluju od reume, gihta, upale bubrega i mokračnog mjehura. Pored toga, ova jesenska namirnica ima izuzetno povoljno djelovanje kod upale jajnika i pratećih pojava menopauze.
Uz obilje dragocjenih ljekovitih sastojaka, bundeva, je nezaobilazna namirnica na stolu. Specifičnog je okusa i mirisa, a od nje mogu da pripremati i slana i slatka jela. Ona se može jesti dinstana, pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utječe i njezin sok.
Plod bundeve sadrži 90 posto vode, ali i mnoštvo minerala i vitamina. Bundeva je bogata biljnim vlaknima, posebno pektinom pa veoma povoljno djeluje na organizam, a u njenom plodu gotovo da nema masnoća. U 100 grama bundeve nalazi se manje od 30 kalorija, zbog čega je idealna namirnica za sve koji žele skinuti višak kilograma.
Kraljica jeseni
Betakaroten, kojim bundeva obiluje, ima višestruko zaštitno djelovanje na ljudski organizam. On blokira djelovanje slobodnih radikala i tako direktno sprečava oštećenje stanične DNK strukture, djeluje kao jak antioksidans, što znači da stopira razvoj superoksida i peroksida.
Bundeva je izuzetno bogata provitaminom A, koji je važan za dobar rad očiju, a pogotovo mrežnice i štiti oko od katarakte. Bundeva se koristi i preventivno, jer, zahvaljujući selenu u sjemenkama, ali i provitaminu A iz njenog mesa čuvaju organizam od tumora, odnosno smanjuje rizik od pojave raka grla, jednjaka, želudca i grlića materice.
Bundeva odlično djeluje na problematičnu kožu, posebno masnu sklonu aknama, tako da se stavlja u kreme i maske za lice.
Bundevu mogu da jesti dijabetičari pod uvjetom da ne dodaju šećer, kao i osobe s oboljenjima želudca i tankog crijeva. Ova namirnica posebno se preporučuje osobama oboljelim od psorijaze, a oni je mogu konzumirati u kuhanom ili pečenom obliku, ali i kao sok.
Sjemenke bundeve
Sjemenke bundeve su zaista odličan izvor vlakana i nezasićenih masnih kiselina koje su dobre za zdravlje srca. Pored toga, koncentracija proteina, minerala i vitamina je velika. U 100 g sjemenki bundeve ima 559 kalorija, od čega je 30 g proteina (31 posto niacina, 17 posto selena…).
Bogate su aminokiselinama, triptofanom, koji pretvara serotonin u organizmu i utječe na dobar san.
Sadrže i niz drugih korisnih sastojaka, od celuloze i pektina do salicilne kiseline. Sjemenke bundeve su odlično sredstvo protiv crijevnih parazita pa se najčešće preporučuju kao efikasna namirnica protiv dječjih glista.
Ulje bundeve
Od sjemenki bundeve pravi se i karakteristično ulje koje zbog specifičnog ukusa daje posebnu aromu jelima i odlično je kao dodatak salatama i varivima.
Stručnjaci tvrde da bundevino ulje, zahvaljujući lecitinu koji sadrži sprečava aterosklerozu i čisti krvne sudove, regulira nivo kolesterola u krvi, a preventivno djeluje i kod reguliranja rada mokračnog mjehura, pomaže u liječenju sindroma iritabilnih crijeva i djeluje kao regulator hormona.
Pojedina istraživanja potvrdila su i da ovo ulje smanjuje rizik od pojave kamenca u bubrezima. Ovim uljem mogu se liječiti i rane, pukotine ili opekotine na koži. U narodnoj medicini bundeva se koristi za uklanjanje pjega i kao lijek kod ugriza zmija.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!