Čak i male količine ove hrane mogu vas dovesti do dijabetesa

Lifestyle 30. lis 202309:21 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Istraživači s Harvarda identificirali su jaku korelaciju između konzumacije određenog mesa i razvoja dijabetesa tipa 2.

Brojne su studije povezale konzumaciju viška mesa s raznim zdravstvenim problemima — uključujući probleme s nelagodom, poput zatvora, s ozbiljnijim problemima kao što su određene vrste raka i bolesti srca. Konzumacija crvenog mesa također može utjecati na rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, prema najnovijem istraživanju, prenosi The Healthy.

U studiji objavljenoj 19. listopada 2023. u The American Journal of Clinical Nutrition, istraživači s Harvarda identificirali su jaku korelaciju između konzumacije crvenog mesa i razvoja dijabetesa tipa 2 kako pojedinci stare. Zapravo, čak i relativno mala količina konzumacije crvenog mesa – samo dvije porcije tjedno – bila je povezana s izrazito povećanim rizikom, navodi se u priopćenju za javnost.

Studija, koja je analizirala prehrambene navike koje je prijavilo više od 200.000 ljudi u razdoblju od 36 godina iz tri različita istraživačka projekta, također je zaključila da rizik od dijabetesa tipa 2 raste kako se tjedne porcije ovog mesa povećavaju. Među sudionicima studije koji su konzumirali najveće količine crvenog mesa, prerađenog ili neprerađenog, došlo je do značajnog povećanja rizika od razvoja bolesti za 62 posto.

Nadalje, podaci su pokazali da svaka dodatna porcija neprerađenog mesa povećava rizik za 23 posto, pri čemu prerađeno meso udvostručuje rizik i povećava ga na 46 posto. Obrađene vrste mesa uključuju neke vrste delikatesnog mesa za ručak, slaninu, kobasice, hrenovke i druge.

“Naša otkrića snažno podupiru prehrambene smjernice koje preporučuju ograničavanje konzumacije crvenog mesa, uključujući prerađene i neprerađene vrste”, istaknuo je dr. Xiao Gu, glavni autor studije.

Viši autor istraživanja Walter Willett naglasio je da bi krajnji cilj trebao biti ograničiti konzumaciju crvenog mesa na jednu porciju ili manje tjedno kako bi se zaštitili od dijabetesa tipa 2.

Ohrabrujuća vijest je da se pokazalo da zamjena nekoliko tjednih porcija crvenog mesa mahunarkama bogatim proteinima, poput graha ili orašastih plodova, smanjuje rizik od razvoja dijabetesa kod sudionika za impresivnih 30 posto. Odabir mliječnih proizvoda umjesto mesa također je otkrio smanjenje rizika od 22 posto.

U priopćenju za tisak nije spomenut utjecaj zamjene crvenog mesa drugim vrstama nemasnog mesa, poput piletine ili plodova mora, na rizik od dijabetesa tipa 2. Studija je međutim primijetila da odabir biljnih proteina ne samo da može koristiti zdravlju pojedinca, već i imati pozitivan učinak na okoliš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!