Oglas

U čemu je razlika između bijelog i crvenog graha?

author
N1 Hrvatska
18. lis. 2024. 10:51
crveni grah
Pexels/ilustracija | Pexels/ilustracija

Crveni i bijeli grah mogu se koristiti u raznim jelima, dobar su izvor dijetalnih vlakana i smatraju se biljnim proteinima. Imaju nizak udio masti i zasićenih masti, a bogati su hranjim tvarima kao što su kalcij, željezo, cink, folna kiselina i kalij.

Oglas

U čemu se razlikuju?


Crveni grah lako je prepoznati po žarkoj crvenoj broj. Suhi crveni grah potrebno je namakati u vodi prije kuhanja, a treba ga kuhati dok potpuno ne omekša jer sadrži toksine na vanjskoj ovojnici koji nakon kuhanja postaju bezopasni. Konzervirani grah je već kuhan i siguran za konzumaciju, piše Livestrong.
Što se tiče nutritivnih prednosti, razlika između crvenog i bijelog graha je zanemariva. Pola šalice kuhanog crvenog graha bez dodane soli sadrži 112 kalorija i manje manje od 0,1 grama zasićenih masti. Ista porcija ne sadrži trans masti, nema kolesterola, a sadrži 20,2 grama ugljikohidrata, 6,5 grama vlakana i 7,7 grama proteina.

Pola šalice kuhanog bijelog graha bez dodane soli sadrži 104 kalorije i manje od 0,1 grama zasićenih masti. Ista porcija ne sadrži trans masti, nema kolesterola, a sadri i 18,7 grama ugljikohidrata, 6,2 grama vlakana i 7,4 grama proteina.

Kako jesti grah?


Preporučuje se da grah, bez obzira je li u pitanju bijeli ili crveni, prije kuhanja namočite, i to najmanje osam sati prije kuhanja, ili preko noći. Nakon toga napunite lonac vodom, dodajte grah, zakuhajte vodu pa smanjite temperaturu i kuhajte grah dok ne omekša. Poželjno je skinuti pjenu koja se stvara na površini vode dok grah kuha. Po želji dodajte začine.

1729240979-white-kidney-bean-2728708_1920-1024x683.jpg
Pixabay/ilustracija | Pixabay/ilustracija



Kuhani bijeli grah, uključujući i onaj iz konzerve koji je već termički obrađen, možete odmah uključiti i u svoja druga jela - u juhe, tjestenine, a bijeli grah možete koristiti i umjesto slanutka u receptu za hummus za malo drugačiji okus.

Crveni grah je odličan dodatak u jelima s rižom. Osim toga, možete pomiješati crveni, bijeli i crni grah da napravite izdašan vegetarijanski čili.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama