Epidemiolog tvrdi da je ova namirnica zdravija ako je konzervirana

Lifestyle 06. velj 202408:04 0 komentara
Pexels

Preporuča se konzumiranje najmanje pet porcija voća i povrća dnevno kako bi se unijeli svi potrebni hranjivi sastojci.

Mnogi od nas u tu svrhu biraju svježe voće i povrće, ali epidemiolog Tim Spector tvrdi da su neke namirnice korisnije ako su konzervirane ili smrznute.

Uvijek sam mislio da svježije znači bolje, ali nije tako. “Zamrzavanje i konzerviranje hrane ne samo da je jeftinije, praktičnije i smanjuje otpad, nego u nekim slučajevima može biti i zdravije”, poručio je na svom Instagramu, prenosi City magazine.

Prema Spectoru, jedna od takvih namirnica je rajčica. Riječ je o voću koje je izvor likopena, oblika karotena koji se povezuje sa smanjenim rizikom od moždanog udara, srčanih bolesti i raka.

“Zanimljivo je da likopena ima više u konzerviranoj rajčici nego u svježoj rajčici”, rekao je u znanstvenom osvrtu objavljenom u časopisu “Prostate Cancer and Prostatic Diseases Journal 2018”.

Analizom studije, koja je uključila više od 260 tisuća sudionika, utvrđeno je da je “veća konzumacija rajčice povezana sa smanjenim rizikom od raka prostate”, te da je odnos posebno uočljiv kod “jela s kuhanom rajčicom i umakom od rajčice”. Nije primijećena povezanost s konzumacijom sirove rajčice.

Druga studija iz 2019. zaključila je da su visoki unos ili visoke koncentracije likopena povezani sa značajnim smanjenjem rizika od moždanog udara (26 posto), smrtnosti (37 posto) i kardiovaskularnih bolesti (14 posto).

“Ne morate biti snob kada je hrana u pitanju. Konzervirana i smrznuta hrana nije loš izbor. Primjerice, smrznuti grašak zapravo zadržava više vitamina C nego svježi grašak“, komentirao je Spektor.

Također je savjetovao da jedemo smrznuti špinat jer nam može pomoći da apsorbiramo više željeza nego kad je svjež.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!