Evo što se događa vašem tijelu ako se svaki dan “častite” ugljikohidratima

Lifestyle 20. lis 202306:59 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Što je zajedničko pahuljastim palačinkama, vrućoj kriški pizze i onoj vrećici čipsa koja izaziva ovisnost? Pa, kao prvo, ukusni su! S druge strane, vjerojatno nećete pronaći nijedan od njih u hrani koju preporučuju kod različitih dijeta jer su bogate ugljikohidratima. Jeste li ikada sanjarili o tome kako bi bilo jesti ovakvu hranu cijelo vrijeme? Ili možda zapravo znate kako je to jer se tako hranite pa vas zanima kakav učinak imaju na vaše tijelo?

Ispostavilo se da jedenje tona hrane s visokim udjelom ugljikohidrata može uzrokovati brojne zdravstvene probleme. U intervjuu za Mashed, Amanda A. Kostro Miller, koja radi u savjetodavnom odboru Fitter Livinga, istaknula je da će prva i najočitija briga biti taj broj na ljestvici. “Ako ste skloni pretjeranom konzumiranju ugljikohidrata, posebno slatkiša, grickalica i pića zaslađenih šećerom, mogli biste se udebljati ili neće moći smršavjeti kako želite”, kaže Miller. Ipak, nisu krivi ugljikohidrati, dodala je. Ukupni broj kalorija koje jedete utječe na vašu težinu.

Međutim, postoje zdravstveni problemi povezani upravo s prekomjernom konzumacijom ugljikohidrata. A neki od njih su ozbiljni.

Razina šećera u krvi može skočiti

Prema Miller, jedna od najvećih briga kod prehrane s visokim udjelom ugljikohidrata je da ćete dovesti razinu šećera u krvi u nezdrave razine. Ovo je posebno opasno za ljude koji ili boluju od dijabetesa ili im je liječnik rekao da im je šećer u krvi na razini predijabetesa. “Loša kontrola unosa ugljikohidrata može dovesti do skokova šećera u krvi tijekom dana”, objasnila je Miller. “Osobe s dijabetesom trebaju imati individualnu obuku ili obuku u malim grupama s registriranim dijetetičarom ili certificiranim edukatorom za dijabetes kako bi razumjeli njihov preporučeni unos ugljikohidrata.”

Najbolje je da pripazite na ukupnu razgradnju ugljikohidrata, masti i proteina koje jedete svaki dan, primijetila je Miller. Otprilike polovica vaših kalorija – između 45 i 65 posto – trebala bi dolaziti iz ugljikohidrata, dok bi 20 do 35 posto trebalo dolaziti iz masti, a 10 do 35 posto trebalo bi dolaziti iz proteina.

Mogli biste provesti puno vremena u kupaonici

Ukusan, sladak desert mogao bi trenutno imati odličan okus, ali ako sat ili dva kasnije budete jadni u kupaonici, možda pita od jabuka nije bila vrijedna toga. Prema Miller, određeni broj ljudi osjetljiv je na hranu s visokim sadržajem ugljikohidrata, uključujući i one zdrave, poput voća i povrća. “Iako većina ljudi ne treba diskriminirati određeno voće i povrće da bi bili zdravi, neki ljudi mogu primijetiti da se zbog određenog voća i povrća osjećaju bolje ili lošije od drugih”, objasnila je. “Iako je svo voće i povrće hranjivo, neko ima visok udio tih tvari i kod nekih ljudi može uzrokovati nelagodu poput nadutosti, plinova, proljeva i bolova u trbuhu.”

Ovaj problem pogađa samo neke ljude, ne sve, a ako niste netko tko se nakon voćne salate osjeća “bolesno, teško i nadut”, trebali biste nastaviti jesti svo voće.

Možda ćete se osjećati puni energije

Ugljikohidrati sigurno su na lošem glasu, ali pravi ugljikohidrati su zapravo jako dobri za nas jer nam daju energiju, istaknula je Miller. “Ugljikohidrati su omiljeni izvor energije za tijelo. Oni neće zamijeniti dobar noćni san, ali korisni su za hranjenje vaših stanica i održavanje tijela”, rekla je. “Unos dovoljne količine ugljikohidrata otklanja umor i daje vam energiju za zdraviji način života pun aktivnosti i tjelovježbe. S druge strane, primijetila je Miller, nedovoljna konzumacija ugljikohidrata može iscrpiti nemasnu tjelesnu masu i tjelesne proteine.

Možda ćete primijetiti da Miller forsira mnogo voća i povrća, a ne pizzu, palačinke ili bilo koje druge vrste škroba o kojima sanjate. To je zato što postoji razlika, rekla je. “Nisu SVI ugljikohidrati loši. Zdravi ugljikohidrati daju vam tone hranjivih tvari, energije, vlakana i mikronutrijenata.”

Koja je hrana na popisu “dobrih” ugljikohidrata? Pogađate: Voće i povrće. Miller je također rekala da bismo trebali jesti zdrave količine cjelovitih žitarica, mahunarki i nemasnih mliječnih proizvoda. “Ovi ugljikohidrati daju vam dugoročnu energiju”, objasnila je. “Također, voće i povrće su ugljikohidratne namirnice i treba ih svakodnevno konzumirati zbog vlakana, vode, vitamina i minerala.” Mliječni proizvodi poput nemasnog jogurta ili mlijeka, u međuvremenu, “mogu biti dio zdrave dijete za mršavljenje zbog sadržaja proteina”, objasnila je.

Možda ćete se poželjeti liječiti

Što je s ugljikohidratima koji definitivno nisu u kategoriji povrća ili obranog mlijeka? “‘Ugljikohidrati’ je krovni izraz za nekoliko vrsta ugljikohidrata”, objašnjava Miller. “Kada razlažemo ugljikohidratnu hranu, postoje neki ugljikohidrati koje treba uključiti u prehranu u svakom obroku i druge vrste ugljikohidrata koje treba ograničiti ili konzumirati kao poslasticu.” Ugljikohidrati koji su “ne tako zdravi” ugljikohidrati uključuju slatkiše, deserte, gazirana pića i prerađene grickalice. Ne morate ih potpuno izbaciti iz prehrane, dodala je Miller, ali ih doista treba čuvati za posebne prilike.

“Postoje izvori ugljikohidrata koje bi trebalo ograničiti zbog općeg zdravlja i mršavljenja, kako biste kontrolirali unos kalorija”, dodala je Miller. “Ove vrste ugljikohidrata imaju puno kalorija, a minimalnu hranjivost pa ćete ih možda čuti da se naziva ‘praznim kalorijama’.” A ako ih uzimate kao dodatak i ne tako često, izbjeći ćete skokove  u razini šećera i povećanje tjelesne težine koje dolazi od redovitog uživanja u njima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!