Aluminijska folija idealan je saveznik u kuhinji. Često ju koristimo za pripremu doručka, ručka i večere, ali postoje određeni rizici povezani s njenom upotrebom, tvrde stručnjaci za sigurnost hrane.
Iako je uobičajena aluminijska folija općenito sigurna za korištenje na temperaturama do 200 stupnjeva, stručnjaci upozoravaju da više temperature mogu uzrokovati probleme.
“Visoke temperature, posebno s kiselom hranom poput rajčica, citrusa ili octa, mogu uzrokovati ispiranje aluminija u hranu”, rekao je za HuffPost Darin Detwiler, predsjednik Program sigurnosti hrane Nacionalnog udruženja za zdravlje okoliša.
Iako je uobičajena aluminijska folija općenito sigurna za korištenje na temperaturama do 200 stupnjeva, stručnjaci upozoravaju da više temperature mogu uzrokovati probleme.
“Kako biste smanjili prijenos, izbjegavajte pripremanje ili skladištenje kisele ili slane hrane u foliji tijekom duljeg vremena jer to može uzrokovati metalni okus”, objasnila je Jessica Gavin, certificirana znanstvenica za hranu i kulinarska stručnjakinja.
Sve dok hrana nije preslana ili kisela, stručnjaci potvrđuju da je uporaba folije sigurna.
“Kada pečete keksiće na limu obloženom aluminijskom folijom, vrlo malo aluminija prelazi na hranu jer je hrana suha i ne ostaje dugo u kontaktu s folijom. Idealana je i za poslove koji zahtijevaju visoke temperature, poput pečenja povrća i mesa ili pripreme slanine“, ističe Gavin.
Čak i uz nastojanja da se izbjegne unos aluminijske folije, teže je nego što mislite, jer je mnogi ljudi konzumiraju, a da toga nisu ni svjesni.
Međutim, aluminij obično brzo napušta vaše tijelo putem mokrenja i pražnjenja crijeva.
“Rizik pripreme hrane s aluminijskom folijom je nizak, sa samo oko četiri posto našeg unosa aluminija dolazi iz predmeta kao što su pribor za jelo, rešetke za roštilj ili folija”, dodaje Gavin.
Aluminij se također može pronaći u kozmetici, lijekovima, antiperspirantima i pitkoj vodi.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!