Oglas

Potvrđeno je: Ovo voće doista smanjuje rizik od srčanih bolesti

author
N1 BiH
29. srp. 2024. 08:17
bobice, jagode, višnje, trešnje, bobičasto voće, voće
Pexels | Pexels

Na konferenciji Nutrition 2024, održanoj u SAD-u, stručnjaci sa Sveučilišta Illinois Institute of Technology predstavili su rezultate svoje nedavne studije. Angažirali su 62 sudionika u dobi od 20 do 60 godina da sudjeluju u eksperimentu koji je pratio kako voće utječe na rizik od bolesti.

Oglas

Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine, od kojih je jedna svaki dan dobivala šaku jagoda kao desert, a druga nije. Sudionici koji su konzumirali jagode pokazali su poboljšanu funkciju endotela - stanica koje oblažu unutrašnjost srca. Endotel je odgovoran za krvni tlak i sposobnost srca da se steže.

“Stanje njihovih krvnih i limfnih žila osjetno se poboljšalo. To je potvrđeno nizom testova”, naveli su znanstvenici u zaključku.

Jagode sadrže vlakna, antioksidanse, folate i vitamin C, a osim što pospješuju zdravlje srca, jačaju imunitet i sprječavaju zatvor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama