Znanstvenici s Harvarda istražili su uzroke smrti određenog broja ljudi i povezali ih s načinom prehrane, stilom života i koliko su ti ljudi konzumirali mediteransku prehranu koja se temelji na maslinovom ulju.
Otkrili su da su ljudi koji su svoju prehranu temeljili na maslinovom ulju imali mnogo manji rizik od razvoja demencije.
“Maslinovo ulje nije samo ulje, ono sadrži nezasićene masti, vitamin E i antioksidanse. Riznica je dobrih nutritivnih svojstava“, kaže dr. Bajec i dodaje da se maslinovo ulje naziva i zlatnim napitkom zbog njegove boje.
Što je važno razlikovati?
“Postoji nešto što se zove točka dimljenja, a to je točka kada zagrijete ulje i ono počne isparavati i dimiti se i na tom mjestu dolazi do raspada kemijskih veza i stvaranja slobodnih radikala, što ne volimo kada govorimo o zdravlju”, objašnjava liječnica Katarina Bajec iz Beograda, prenosi Krstarica.
Dalje kaže kako je točka dimljenja maslinova ulja vrlo visoka, pa se maslinovo ulje može koristiti i za prženje i za kuhanje, no općenito je prženje nešto što bismo trebali izbjegavati.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!