
Ako ste nekad vidjeli u trgovinama da vrh banana stoji zamotan i pitali se zašto je tako, odgovor je da bi duže ostale svježe. Upravo ovaj trik vam može pomoći i da kod kuće održite svježinu ovog voća.
Kuharica Emma Mason u videu na TikToku pojasnila je što se događa kad ovo voće sazrijeva te kako ga duže zadržati svježim.
"Banane proizvode plin etilen, a to nastavljaju i nakon što su ubrane te zbog njega brzo sazrijevaju i mijenjaju boju", kazala je.
Ako zamotate stabljiku, odnosno vrh banana, sprečavate da se to desi. Banane možete sami zamotati kod kuće, samo uzmite plastičnu foliju i omotajte vrh. Za još bolje rezultate, odvojite banane jednu od druge i zamotajte ih zasebno, piše Klix.ba.
Također, podijelila je još jedan trik da bi ovo voće potrajalo duže. Ako želite da vam banana ostane savršeno zrela još nekoliko dana, premjestite je u frižider.
Niske temperature pomažu usporiti proces sazrijevanja tako da se banana neće pretvoriti u kašu još neko vrijeme. Čak i ako promijeni boju, plod bi još trebao biti dobar. Zelene banane ipak treba ostaviti na radnoj plohi da pravilno sazriju.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare