Oglas

Kako da tijesto ostane mekano i svježe nekoliko dana: U brašno dodajte ova 2 zaboravljena sastojka

author
N1 Info
18. srp. 2024. 06:54
lisnato tijesto
Pixabay / Ilustracija | Pixabay / Ilustracija

Kiflice, pereci, štapići i druge vrste tijesta često se stvrdnu poslije jednog dana, posebno ako ih ostavite nepokrivene kad ih izvadite iz pećnice.

Oglas

Trik koji koriste profesionalni pekari


Prije nego što počnu mijesiti tijesto, pekari u brašno dodaju malo kukuruznog škroba, odnosno gustina i malo običnog griza, onog koji se koristi u dječjoj prehrani.

Na kilogram brašna ide puna žlica kukuruznog škroba i jedna žličica griza, piše krstarica.

Škrob pomaže tijestu da bude lakše i prozračnije, a samim tim i mekše.

S druge strane, kada se mala količina griza pomiješa s običnim pšeničnim brašnom, to oslobađa tijesto od viška vlage.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama