Iako pesticidi štite voće i povrće od insekata, ako namirnice nisu dobro oprane, mogu izazvati povraćanje, proljev i mučninu,
Kada kupujemo sezonsko voće i povrće, pitamo se jesu li prskani kemikalijama ili ne. Čak i ako kupujemo na tržnicama kod poznatih, starih prodavača, sigurnije je svaki plod dobro oprati jer pesticidi kojima se tretiraju često mogu izazvati želučane tegobe.
Kako biste uživali u svježim namirnicama s tržnice, evo nekoliko korisnih savjeta što učiniti prije nego što ih stavite na stol, piše Informer.
Otopina sode bikarbone
Potapanjem plodova u otopinu sode bikarbone na deset do 15 minuta, a zatim ispiranjem pod mlazom vode, uklanjaju se gotovo svi ostaci pesticida s površine.
Da biste napravili otopinu, u litri vode otopite žlicu sode bikarbone. U ovu mješavinu potopite plodove poput rajčice, rotkvice, jagoda i jabuka te ih ostavite 15 minuta.
Voda i ocat
Za lisnato povrće učinkovitije i praktičnije je koristiti otopinu vode sa šalicom octa ili limunovog soka. Neka odstoji od 15 do 20 minuta, pa svaki list isperite pod mlazom vode. Na ovaj način možete oprati i mladi luk, prenosi Net.hr.
Sprej za pranje voća i povrća
U bocu s raspršivačem ulijte po čašu vode i bijelog alkoholnog octa, pa dodajte žličicu sode bikarbone. Sačekajte da prođe reakcija octa i sode bikarbone, pa zatvorite bocu. Kasnije ovom otopinom prskajte povrće. Prije konzumacije obavezno isperite hladnom vodom.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare