Ako se plašite gripe ili prehlade češnjak je namirnica koja može pomoći. Riječ je o namirnici koja je uz med i limun jedna od najboljih namirnica za snažan imunitet.
Pomaže u sprječavanju infekcija
Češnjak ojačava imunitet, a zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih, antifungalnih, antiparazitskih i antioksidativnih svojstava, pomoći će u sprječavanju niza infekcija. Studije također potvrđuju da češnjak može poslužiti kao odlična prevencija za mnoge vrste raka, piše krstarica.
Češnjak dolazi s jednom neugodnom nuspojavom a to je neugodan miris koji ostaje satima nakon jela.
Kako ne biste izbjegavali češnjak zbog njegovog neugodnog mirisa, imamo rješenje.
Razlog leži u sumporu
Razlog zašto se jak miris zadržava tako dugo nakon jela je što se spojevi sumpora iz češnjaka oslobađaju u krvotok tijekom probave. Zato osvježavajuće vodice za ispiranje usta neće pomoći kada pokušavate prekriti prepoznatljiv miris češnjaka.
Ali neka hrana hoće. Istraživači tvrde da jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krumpir, peršin, mentu, bosiljak ili gljive treba jesti s ili poslije konzumiranja češnjaka. Ove namirnice sadrže fenole, spojeve koji u kemijskoj reakciji sa sumporom neutraliziraju miris.
Znanstvenici su to dokazali masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovu njihove mase, a nakon konzumiranja nabrojanih namirnica razina sumpora je bila znatno niža.
Najviše fenola nalazi se u menti, ali je znanstvenike iznenadilo i kako list zelene salate, koji ima znatno manje fenola, efikasno potiskuje miris češnjaka.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!