Nepozvani gost u kuhinji: Koliko je štetan žitni žižak i kako ga se najučinkovitije riješiti?

Lifestyle 05. kol 202407:55 0 komentara
Nepozvani gost u kuhinji: Koliko je štetan žitni žižak i kako ga se najefikasnije riješiti?.
Unsplash

Ako uočite mrežu ili prašinu na policama i rupe na pakiranjima namirnica poput riže, brašna, zobi ili šećera, to bi mogao biti znak da imate problem s invazijom insekata poput moljaca ili žižaka.

Žižak ćete prepoznati po nosu

Među njima možete vidjeti gusjenice bijelog moljca, koje alarmantno nalikuju crvima ili pak žitne žiške, koje entomologinja i prehrambena stručnjakinja Skye Blackburn opisuje kao “sićušne insekte s velikim dugim nosom”.

Ličinke insekata nalaze se unutar cjelovitih žitarica, tako da ih nećete uočiti dok ne vidite odrasle jedinke na dnu pakiranja. To se, na primjer, odnosi na žitni odnosno rižin žižak, piše klix.

“Koristi se njuškom za bušenje zrna, okreće se i polaže jaja u otvor i zatvara rupu. Iz jajeta se izleže ličinka, a zatim uglavnom ostaje unutar zrna dok se ne izraste u odraslu jedinku”, navodi izvanredni profesor Rob Emery s Univerziteta Murdoch.

Ljudi obično prvi put primijete insekte kada vide moljce kako lete po smočnici ili crne žiške u spremljenoj hrani. Neke vrste žižaka čak i lete. To zahtijeva hitnu i temeljitu akciju, ali važno je znati da vam neće nauditi.

“Ne boli ako ih pojedete i sve su to dodatni proteini. Prosječna osoba ionako svake godine pojede oko četvrtinu kilograma insekata u svojoj prehrani. Zapravo, mnoge kulture redovito jedu kukce kao što su cvrčci i kukci, a postoji i rastući trend njihovog uzgoja kao održivog izvora proteina”, navodi Blackburn.

Problem se lako rješava

Općenito, jajašca ili ličinke su vjerojatno prisutne unutar ili izvana pakiranja hrane kupljene u trgovini. Kad dođu u vašu smočnicu, mogu se brzo proširiti, ali nemojte paničariti. Problem se lako rješava i ne zahtijeva primjenu kemijskih pesticida.

Pregledajte svu hranu na znakove insekata. Imajte na umu da ličinke insekata možete pronaći i u suhom voću, orašastim plodovima, sjemenkama, čokoladi i suhoj hrani za pse.

Ako želite zadržati zaraženu hranu, možete je zagrijati u pećnici da ubijete insekte. Preporučuje se pečenje namirnica na 60 stupnjeva najmanje 15 minuta. Stavljanje proizvoda u zamrzivač na 48 sati također će ubiti sva jajašca, ličinke ili odrasle jedinke. Kako se ne bi vratili, dobro je usisati i uz korištenje bijelog octa pažljivo obrisati sve namirnice i police.

Kako biste izbjegli insekte u budućnosti, namirnice je najbolje sve staviti u staklenke koje se mogu zatvoriti. Ovo je sjajna prilika da organizirate svoju smočnicu i vidite što imate na zalihama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!