Američka studija povezuje veći unos pečenih, kuhanih, pire i prženih krumpira s povećanim rizikom od hipertenzije - povećani tlak.
Svi znaju da su prženi krumpirići dijetetski veliko ne. Ali sada stručnjaci upozoravaju da bi konzumiranje previše krumpira u bilo kojem obliku – pečenog, kuhanog ili pire krumpira– potencijalno moglo biti loše za naše zdravlje.
Istraživanja tvrde da bi jedenje krumpira četiri puta tjedno moglo biti štetno i pridonijeti stanju koje uzrokuje moždane i srčane udare.
Studija, objavljena u BMJ-u, prva je koja identificira krumpir kao ključni izvor hipertenzije, poznatije kao visoki krvni tlak.
“Pronašli smo nezavisne prospektivne povezanosti većeg unosa pečenog, kuhanog ili pire krumpira i prženih krumpirića s povećanim rizikom od hipertenzije”, rekli su istraživači koji se nalaze u Bostonu u SAD-u. Žene su posebno ugrožene, rekli su, iako je studija pokazala da su oboljela oba spola.
Nalazi istraživanja se pomalo kose s nutricionističkim savjetima koji predlažu da dio balansirane prehrane uključuje škrobne ugljikohidrate kao što su krumpir, tjestenina, riža ili kruh, piše The Guardian.
“Ova otkrića imaju potencijalno važne posljedice za javno zdravlje, budući da ne podržavaju potencijalnu korist od uključivanja krumpira kao povrća u vladine prehrambene programe, već podupiru štetan učinak koji je u skladu s štetnim učincima visokog unosa ugljikohidrata koji se vide u kontroliranoj prehrani studije,” kažu autori koji rade na Brigham and Women’s hospital i Sveučilištu Harvard.
Savjetuju da krumpir što češće zamijenite povrćem bez škroba kao način zdrave prehrane. Zanimljivo, nisu pronašli nikakvu povezanost između jedenja čipsa i povećanog rizika od visokog krvnog tlaka. Međutim, znanstvenici nisu mjerili unos soli kod ljudi, što bi moglo utjecati na njihove nalaze.
Istraživači kažu da je krumpir problematičan jer ima visoko glikemijsko opterećenje, osobito kuhani krumpir. “Postprandijalna hiperglikemija koja slijedi nakon obroka s visokim glikemijskim opterećenjem povezana je s endotelnom disfunkcijom, oksidativnim stresom i upalom, što su svi potencijalno važni mehanizmi u razvoju hipertenzije”, kaže njihov rad u BMJ-u.
Iako ne tvrde da su uvjerljivo utvrdili da krumpir uzrokuje visoki krvni tlak, kažu da su otkrili da je “veći dugoročni unos pečenog, kuhanog ili pire krumpira značajno povezan s povećanim rizikom od hipertenzije u žena, neovisno o brojnim drugi prediktori rizika od hipertenzije, uključujući čimbenike prehrane kao što su unos cjelovitih žitarica i unos cjelovitog voća i povrća.”
Svoja su otkrića temeljili na ispitivanju više od 187 tisuća muškaraca i žena u tri velike studije u SAD-u. Uspoređivali su zdravlje onih koji su jeli krumpir četiri ili više puta tjedno s onima koji su to činili samo jednom mjesečno. Prvo je bilo povezano s većim rizikom od hipertenzije kod sudionika u sve tri studije, rekli su.
Helena Gibson-Moore, nutricionistica iz British Nutrition Foundation, rekla je da su otkrića ostavila mnoga pitanja bez odgovora.
“Zašto postoji razlika u nalazima za pržene krumpiriće i čips i je li ikakva poveznica povezana sa sastojcima (kao što su mast i sol) koji se dodaju krumpiru, a ne sa samim krumpirom? Kao takvi, rezultati ne bi trebali promijeniti trenutne savjete u UK-u, gdje krumpir daje koristan doprinos unosu hranjivih tvari poput vlakana i vitamina C.”
PHE je rekao da neće mijenjati svoje prehrambene savjete zbog studije.
“Eatwellov vodič pokazuje da bismo svoju prehranu trebali temeljiti na škrobnoj hrani kao što je krumpir, koji je najbolje jesti s ljuskom kako bi se povećala potrošnja vlakana”, rekao je dr. Louis Levy, voditelj znanosti o prehrani.
“Način na koji kuhate i što jedete s krumpirom može povećati unos soli, masti i šećera u vašoj prehrani. Dakle, paziti na njih, kao i prestati pušiti i biti aktivniji, pomoći će smanjiti rizik od razvoja visokog krvnog tlaka.”
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!