Često je viđamo u salatama u restoranima diljem svijeta, iako možda i ne znamo o kojoj je biljci riječ. Ono što vjerojatno znamo jest da je izuzetno ukusna, ali o njenim nevjerojatnim ljekovitim svojstvima, znat ćemo ako zavirimo u stare narodne recepte.
Hipokrat, koji se smatra ocem medinicine koristio je potočarku za liječenje zubobolje i bolesti grla, posebno kod promuklosti. Stari Grci, Egipćani i Rimljani koristili su je kao sredstvo za vraćanje energije, dok su egipatski faraoni svojim robovima davali da svakodnevno ispijaju sok od potočarke kako bi održali snagu, a time i produktivnost. Osim toga, potočarka je bila omiljena salata na jelovniku rimskih careva jer se smatralo da proščišćava misli i pomaže u donošenju važnih odluka. Perzijski vojnici su prema kraljevoj zapovijedi morali konzumirati potočarku kako bi zadržali zdravlje i snagu za marševe i borbu. U narodu je poznato da potočarka ublažava bolesti dišnih puteva, pomaže kod srčanih oboljenja, kod bolesti bubrega i mokračnih kanala, pospješuje rad metabolizma, čisti pluća i krv…
Potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres i povećava antioksidacijski učinak. Potočarka utječe na razmjenu kemijskih spojeva u našem metabolizmu i regulira poremećaje koji nastaju, što je značajno u pristupu liječenja prirodnim putem.
U narodu je poznato da potočarka ublažava bolesti dišnih puteva, pomaže kod srčanih oboljenja, kod bolesti bubrega i mokračnih kanala, pospješuje rad metabolizma, čisti pluća i krv, pomaže kod umora i malaksalosti, povoljno djeluje kod dijabetesa, ublažava groznicu, pomaže kod oboljenja jetre, liječi kožne tegobe, stimulira rast kose, olakšava reumatske tegobe. Ova biljka pikantne arome još i čisti krv, osvježava, potiče apetit i pročišćava cijeli organizam. Kod autointoksikacije – toksemije, preporučuje se konzumiranje potočarke nakon dugog zimskog perioda. Potočarka u narodnoj medicini ima široku primjenu u liječenju i to kao svježa i u obliku svježeg soka.
Korisna je čak i pri vanjskoj primjeni, čisti i zacjeljuje oštećenu kožu, djeluje protiv mrlja i pjega po koži, a djelotvorna je i protiv opadanja kose. Jača želudac, jetru i debelo crijevo, regulira funkciju žučne vrećice, a uz sve ovo vrlo je ljekovita za zdravlje očiju. U vanjskoj upotrebi, koristi u obliku obloga koje djeluju protiv reume i bolova u mišićima. Sok od potočarke namazan na kožu izvanredno liječi dermatoze i akne. Ako želite imati gladak i ružičast ten, prepustite se zelenoj potočarki. Poznata je kao efikasan tonik za kosu jer sprečava opadanje kose i potiče njen rast i gustoću.
Potočarka, iako izgleda „slatko“ zapravo je ljutkastog okusa. Najbolje je koristi dok još nije procvjetala, zbog smanjene doze ljutine. Koristimo je u salatama, kao začin, čaj, svježe iscjeđen sok, u obliku kapi i tinktura. Također se koristi u pripremi pita i kao prilog glavnom jelu, dodatak juhama, varivima i sendvičima.
Čaj od potočarke
Jednu žlicu svfeže, oprane potočarke sitno izrežite i prelijte s 200 mililitara ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta, a zatim procijedite. Tijekom dana pijte 2 do 3 šalice ovog čaja.
Sok od potočarke
Jednu šaku svježe potočarke operite i usitnite u sokovniku. Iscjeđenom soku dodajte vodu u odnosu 1:5 (100 mililitara soka na 500 mililitara vode). Uzimajte žlicu ovog soka tri puta dnevno.
Tinktura od potočarke
Prelijte 30 grama svježih listića potočarke sa 150 mililitara 20-postotnog alkohola te ostavimo da stoji 5 do 7 dana. Tinkturu uzimamo tri puta dnevno tako da jednu čajnu žličicu dodamo u čaj ili vodu.
Potočarka kao oblog
Potočarku možemo koristiti i kao oblog, a količina ovisi od veličine rane. Lišće potočarke izgnječimo te stavljamo na oštećeno mesto na koži, zamotamo zavojem i ostavimo da potočarka djeluje nekoliko sati. Ranu je prije toga potrebno dezinficirati.
Juha od potočarke
Dobro oprati i isjeckati 2 svežnja potočarke pa oguliti i narezati na sitne kockice pola kilograma krumpira. Kuhajte oko 30 minuta, a pred kraj kuhanja po želji začinite. Dodajte sol, mljeveni crni papar, muškatni oraščić… Ohlađenu masu možete blenderom usitniti da bi dobili gustu, kremastu juhu, piše B92.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare