Šest namirnica koje su odlične za zdravlje mozga

Lifestyle 04. pro 202419:38 0 komentara
Pexels

Nova istraživanja pokazuju kako bi određena hrana koja je bogata antioksidansima mogla imati neuroprotektivne učinke.

Antioksidansi i zdravlje mozga

Poznato je da antioksidansi poboljšavaju zdravlje mozga. Studija, objavljena u časopisu Food & Function, ispitala je kako specifični antioksidansi u hrani biljnog podrijetla utječu na zdravlje mozga. Antioksidansi, također poznati kao fitonutrijenti ili fitokemikalije, pomažu u zaštiti našeg tijela od staničnih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, navodi portal BestLife.

“S vremenom oštećenje slobodnih radikala može uzrokovati probleme tkivima i organima u tijelu, što potencijalno može dovesti do bolesti”, objašnjava Klinika Mayo. “Istraživanja sugeriraju da molekule slobodnih radikala mogu povećati rizik od zdravstvenih problema povezanih sa starenjem. Neki primjeri su bolesti srca, makularna degeneracija povezana sa starenjem i Alzheimerova bolest.”

Međutim, dodaju, “stanice tijela mogu popraviti ili spriječiti štetu od slobodnih radikala, na primjer, stvaranjem antioksidativnih enzima.”

Novo istraživanje proučavalo je dva antioksidativna spoja – “fenole, koji mogu pridonijeti boji biljaka, i terpene, koji su odgovorni za okus i miris biljaka”, prema Medical Xpressu. Oba se nalaze u sljedećih šest biljnih namirnica i biljaka:

  • Šljiva sorte Queen Garnet
  • Crni papar
  • Klinčić
  • Bazga
  • Kadulja
  • Matičnjak (biljka iz obitelji metvice)

“Konkretno, ovi biljni proizvodi bili su bogati derivatima spoja zvanog kvercetin, koji je bio povezan sa sposobnošću sprječavanja stanične smrti izazvane oksidativnim stresom”, objasnio je Medical Xpress.

Crni papar imao je najviše razine terpena, a slijede ga klinčić i kadulja. Terpen je “bio povezan sa sposobnošću smanjenja reaktivnih vrsta kisika.” Drugim riječima, pomogao je u smanjenju oksidativnog stresa na stanicama koji može utjecati na rad mozga.

“Ovo je prvo istraživanje koje je proučavalo odnos između ovih vrsta spojeva i različitih antioksidativnih sposobnosti u tim biljkama”, rekla je glavna autorica studije Naomi May, doktorandica na Fakultetu medicinskih, autohtonih i zdravstvenih znanosti na Sveučilištu Wollongong u Australiji.

“Postoji veliki potencijal za korištenje biljne hrane kao dijela alata za upravljanje stanjima uzrokovanim neuroinflamacijom i oksidativnim stresom, kao što su neurodegenerativne bolesti”, dodala je. “Također su izvrsni za naše opće zdravlje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!