Ne jedite rižu kojoj je istekao rok trajanja!

Lifestyle 18. pro 202321:07 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Koliko dugo suha riža ostaje jestiva ovisi o vrsti zrna. Kuhana riža trebala bi biti dobra za konzumaciju četiri dana do tjedan dana u hladnjaku, a u zamrzivaču do osam mjeseci.

Rok trajanja suhe riže

Rok trajanja suhe ili nekuhane riže varira ovisno o vrsti riže, prenosi Healthline.

Iako postoji mnogo vrsta riže, glavna razlika kada je u pitanju rok trajanja je između bijele i smeđe riže. Budući da smeđa riža ima veći udio ulja ili masti može užegnuti brže od bijele riže.

Ipak, obje se vrste riže mogu sigurno čuvati na sobnoj temperaturi. Ovo su rokovi trajanja svake vrste riže:

Bijela riža: do 2 godine

Smeđa riža: 3-6 mjeseci od datuma proizvodnje

Imajte na umu da hlađenje i zamrzavanje mogu značajno produžiti vijek trajanja i jednog i drugog.

Kako znati je li suhoj riži istekao rok trajanja?

Hrana koja se čuva na policama obično ima rok trajanja. Ipak, mogu se sigurno konzumirati nakon tog datuma ako na pakiranju proizvoda nema znakova kvarenja.

Relativno je lako utvrditi je li se suha riža pokvarila. Samo provjerite ima li na paketu znakova kvarenja, uključujući rupe, kukce, vlagu ili vodu, što može dovesti do rasta plijesni. Kad je riječ konkretno o smeđoj riži, također možete potražiti diskoloracije, užegao ili čudan miris ili masnu teksturu.

Želite li što dulje produžiti kvalitetu svoje riže, čuvajte je na suhom mjestu, poput kuhinje. Također ju možete pohraniti u hermetički zatvorenu posudu nakon otvaranja.

Koliki rok trajanja ima kuhana riža?

Za razliku od suhe riže, rok trajanja kuhane riže gotovo je isti za sve vrste riže.

Jednom kuhana, riža može zadržati svoj okus, teksturu i kvalitetu 3-4 dana u hladnjaku, iako neki tvrde da može trajati cijeli tjedan. Također možete zamrznuti kuhanu rižu do 8 mjeseci.

Kako znati je li kuhanoj riži istekao rok trajanja?

Postoji nekoliko načina da saznate je li vam se kuhana riža pokvarila.

Prvo pomirišite. Za razliku od svježe kuhane riže, koja gotovo da i nema mirisa, riža kojoj je istekao rok trajanja imat će neugodan ili čudan miris.

Drugo, bolje pogledajte njegovu teksturu. Umjesto da bude prozračna i pahuljasta, riža kojoj je istekao rok trajanja može postati sluzava ili gnjecava.

Na kraju, provjerite ima li na riži plijesni, koja se često pojavljuje kao zelene, plave ili crne mrlje. Ako primijetite bilo koji od tih znakova kvarenja, svakako bacite rižu.

Opasnosti konzumiranja riže kojoj je istekao rok trajanja

Riža kojoj je istekao rok trajanja uglavnom je kontaminirana gljivicama ili plijesni, koji proizvode mikotoksine koji mogu uzrokovati trovanje hranom.

Konzumacija mikotoksina povezano je sa simptomima koji variraju od povraćanja, mučnine i bolova u trbuhu do konvulzija, kome, povećanog rizika od raka i slabog imunološkog sustava. Štoviše, kontaminacija plijesni u suhoj riži također može smanjiti njezinu prehrambenu kvalitetu.

Osim toga, imajte na umu da bez obzira na to je li riži istekao rok trajanja, nepravilno rukovanje kuhanom rižom može povećati rizik od trovanja hranom što često dovodi do bolova u trbuhu, proljeva i povraćanja. Dakle, ako riža nije ohlađena ili zamrznuta unutar 2 sata od kuhanja, bakterije mogu proizvesti toksine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!