Usprkos velikom udjelu kiselina i jako kiselom okusu, jabuči ocat dio je prehrane sve većeg broja ljudi.
Neki će ljudi žvakati gumene bombone od jabučnog octa kako bi smanjili apetit i smršavili. Drugi konzumiraju jabučni ocat za kontrolu šećera u krvi. Neke gumene bombone od jabučnog octa obećavaju uravnotežiti zdravlje crijeva i pomoći probavi.
Što je od svega toga istina?
Jabučni ocat ima polifenole koji pomažu vašem tijelu u obrani od oksidativnog stresa, ali ima ih u crvenom vinskom octu. Dodavanje malo crvenog vinskog octa dok uzimate prvi zalogaj obroka također bi moglo pomoći kod depresije, prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrients.
Studija je obuhvatila odrasle osobe s prekomjernom težinom koje su ili uzimale dodatak jabučnog octa jednom dnevno ili pile dvije žlice crvenog vinskog octa (razrijeđenog u vodi) dva puta dnevno uz obrok.
Nakon četiri tjedna, grupa koja je uzimala crveni vinski ocat pokazala je poboljšanje od 42 posto u jednom od dva upitnika o depresiji. Istraživači vjeruju da octena kiselina u octu utječe na to kako tijelo obrađuje metabolite povezane s poboljšanjem raspoloženja.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!