Jedna je od najzdravijih biljaka na svijetu, ali je nitko ne jede: Čisti krv, čuva srce, liječi jetru i zglobove

Lifestyle 11. srp 202411:08 1 komentar
kopriva
Pexels

Kopriva je izuzetno ljekovita biljka koja ima brojne prednosti za naơe zdravlje, zbog čega se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini.

Drevni Egipćani koristili su koprivu za liječenje artritisa i bolova u donjem dijelu leđa, dok su je Rimljani koristili kako bi se zagrijali.

Bogata je vitaminima, mineralima, polifenolima i drugim korisnim tvarima koje imaju pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje, piơe Krstarica.

Ljekovita svojstva koprive

Kopriva je bogata hranjivim sastojcima kao ĆĄto su vitamini A, C, K, kao i vitamini iz B kompleksa. Također sadrĆŸi minerale poput ĆŸeljeza, kalcija, magnezija i kalija.

Upravo zbog obilja vitamina i minerala, kopriva je biljka broj jedan za jačanje imuniteta, poboljơanje krvne slike, zdravlje kostiju i povećanje energije.

Kopriva je poznata i po svom protuupalnom djelovanju, ơto je čini korisnom kod artritisa i drugih upalnih stanja, a pokazala se kao izuzetno učinkovita i u borbi protiv alergija.

Također pomaĆŸe u detoksikaciji organizma, podrĆŸava zdravlje jetre i poboljĆĄava funkciju bubrega.

Kopriva u prehrani

Kopriva se moĆŸe koristiti i kao sastojak u prehrani, a jelima će osigurati izuzetnu hranjivu vrijednost.

Mladi listovi koprive su jestivi i mogu se koristiti u juhama, salatama, omletima, pitama, projama i drugim jelima.

Bogati su vitaminima i mineralima, ơto ih čini odličnim dodatkom zdravoj prehrani.

Priprema koprive za jelo zahtijeva određenu paĆŸnju jer listovi imaju dlačice koje ĆŸare i mogu izazvati iritaciju koĆŸe.

Najbolje je da koristite rukavice kako biste je pripremili.

Blanơiranje je najjednostavniji način pripreme. Jednostavno potopite listove u proključalu vodu na nekoliko minuta, zatim ih isperite hladnom vodom.

Nakon blanơiranja, kopriva je spremna za upotrebu u različitim jelima.

Vodite računa da je blanơirate kratko kako ne bi izgubila svoje hranjive sastojke. Ukoliko izgubi svoju prepoznatljivu, zelenu boju, viơe neće imati toliko efekta.

Kopriva se kuha vrlo kratko, obično oko 2 minute u ključaloj vodi.

Kako prepoznati alergiju na koprivu?

Ako planirate konzumirati koprivu, morate znati da kod nekih ljudi moĆŸe izazvati alergiju, zbog čega se savjetuje postepeno uvođenje u prehranu.

Alergija na koprivu moĆŸe se manifestirati kao osip, svrbeĆŸ, crvenilo ili oteklina na koĆŸi nakon kontakta s biljkom.

Inhalacijska alergija moĆŸe izazvati kihanje, curenje nosa ili iritaciju očiju. Ako primijetite ove simptome, prestanite s upotrebom koprive i obratite se liječniku za savjet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreĆŸa Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje miĆĄljenje o ovome?

PridruĆŸi se raspravi ili pročitaj komentare