Mikrovalne pećnice daleko su od sterilnih kućanskih aparata, otkrilo je novo istraživanje, a njegovi autori naglašavaju važnost redovitog čišćenja.
Nekad slavljene kao tehnološko čudo, mikrovalne pećnice tiho su postale neizostavne u kuhinjama i laboratorijima.
Međutim, nedavna studija znanstvenika sa Sveučilišta u Valenciji i Darwin Bioprospecting Excellence SL u Španjolskoj otkrila je neočekivanu dimenziju tih kućanskih uređaja – uspješne čitave ekosustave unutar njih, prenosi Zimo.
Mikrobi iznutra
Znanstvenici su uzeli briseve 30 mikrovalnih pećnica iz različitih okruženja: samačkih kućanstava, zajedničkih kućnih prostora i laboratorija.
Otkrili su mikrobne zajednice, uključujući Brachybacterium, Micrococcus, Paracoccus i Priestia, koje uspijevaju u svim okruženjima.
Dok je većina mikroba bila bezopasna, neke vrste, kao što su Klebsiella, Enterococcus i Aeromonas, koje mogu predstavljati zdravstveni rizik, otkrivene su u razinama usporedivim s ostalim kuhinjskim površinama.
Kuhinja vs. laboratorij
Mikrovalne pećnice u jednom kućanstvu pokazale su najmanju mikrobnu raznolikost, sa Shannonovim indeksom raznolikosti ispod četiri, vjerojatno zbog manjeg broja izvora kontaminacije.
Nasuprot tome, laboratorijske mikrovalne pećnice pokazale su najveću raznolikost, s indeksima većim od četiri.
Za razliku od kućnih mikrovalnih pećnica, laboratorijske jedinice sadržavale su mikrobe kao što su Deinococcus, Hymenobacter i Kineococcus, poznati po svojoj otpornosti na zračenje.
Zapravo, neki od rodova koji su bili znatno brojniji u ovoj skupini uzoraka uključivali su vrste poznate po svojoj otpornosti na visoke doze zračenja, kao što su Deinococcus, Hymenobacter, Kineococcus, Sphingomonas i Cellulomonas, ističu autori studije koja je objavljena u časopisu Frontiers in Microbiology.
Njihovi nalazi su u skladu s mikrobima pronađenim na solarnim pločama i razlikuju se od onih u nuklearnom otpadu.
Implikacije i preporuke
Studija naglašava kako mikrobi s genetskom otpornošću na zračenje i toplinu mogu napredovati čak i u ekstremnim uvjetima.
Kućne mikrovalne pećnice, koje se prvenstveno koriste za hranu, sadrže bakterije slične onima na drugim kuhinjskim površinama, što naglašava važnost redovitog čišćenja.
Čak i bezopasne kožne bakterije mogu preživjeti valove mikrovalne pećnice.
“Redovito temeljito čistite svoju mikrovalnu pećnicu deterdžentom i pazite na prolijevanje”, savjetuju autori istraživanja.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!