Konzumiranje šećera u velikim količina je štetno za ljudski organizam jer povećava rizik od mnogih bolesti. Dodatni problem je što se šećer sve češće može pronaći u namirnicama koje nisu nužno slatke pa je važno obratiti pažnju i na sastav određenih proizvoda.
Važno je znati kada vama tijelo šalje signale da konzumirate previše šećera. Nutricionistica i autorica knjige “The Sugar Detox: Lose Weight, Feel Great and Look Years Younger” Brooke Alpert i liječnica Rebecca Kazin upozoravaju na znakove pretjeranog unosa šećera.
Stalno žudite za slatkišima
Šećer stvara ovisnost pa ćete vrlo vjerojatno imati želju da ga jedete u neograničenim količinama. To nije samo zato što su se vaši okusni pupoljci prilagodili i ostavili vam da trebate sve više i više da dobijete isti okus, već i zato što vam šećer daje uzbuđenje nakon čega slijedi pad, baš kao prava droga.
“Prehranom koja sadrži previše šećera izazivate hormonalni odgovor u svom tijelu koji je poput vala, podiže vas, a zatim se srušite i to potiče vaše tijelo da želi više šećera”, navodi nutricionistica Alpert.
Osjećate pad energije
Nakon što šećer izazove početni skok inzulina i energije, on uzrokuje i neizbježan pad. Energija je najstabilnija kada je šećer u krvi stabilan, tako da kada konzumirate previše šećera, dolazi do podizanja i pada energije. Pretjerani unos šećera također znači da vjerojatno ne jedete dovoljno proteina i vlakana, prenosi Klix.ba.
Izbijanje akni
Liječnica Rebecca Kazin objasnila je da su neki ljudi osjetljivi na skok inzulina zbog unosa šećera, što može pokrenuti poremećaj hormona, koji može dovesti do izbijanja akni. Znakovi pretjerane konzumacije šećera mogu se pokazati na vašem licu za samo nekoliko dana.
Neraspoloženi ste
Pad šećera u krvi može uzrokovati promjene raspoloženja i učiniti da se osjećate nervozno. Ako vaša energija također nestaje, to samo pridonosi lošem stavu.
Udebljali ste se
Višak šećera je višak kalorija, a budući da nema proteina ni vlakana, šećer ne posjeduje ni hranjivu vrijednost. Također, potiče oslobađanje inzulina, hormona koji ima veliku ulogu u debljanju i dijabetesu. Kada jedemo šećer, gušterača oslobađa inzulin, koji prenosi šećer u naše organe kako bi se mogao koristiti za energiju.
Kada jedete previše šećera, vašem tijelu se kaže da proizvodi više inzulina, a s vremenom ta prekomjerna proizvodnja može dovesti do inzulinske otpornosti. Inzulinska otpornost znači da naša tijela ne mogu ispravno odgovoriti na normalne količine inzulina i stoga ne mogu koristiti šećer na pravi način.
Imate karijes
Kada bakterije nagrizaju čestice hrane između zuba, proizvodi se kiselina koja uzrokuje karijes. Naša slina sama održava zdravu ravnotežu bakterija, ali konzumiranje šećera može utjecati na pH vrijednost i poremetiti prirodni ekosistem. To bakterijama daje priliku da napreduju i množe se, što dovodi do karijesa.
Imate vrtoglavice
Vrtoglavica koja se uglavnom javlja nakon obroka je simptom niskog nivoa šećera u krvi. Kada jedete puno šećera, nivo šećera u krvi brzo raste i pada umjesto da se to događa postupno.
Ništa nije tako slatko kao prije
Prekomjerna količina šećera uzrokuje porast tolerancije vašeg okusnog pupoljka na šećer, pa vam je potrebno sve više i više šećera da biste zadovoljili želju za slatkim. Međutim, ako smanjite i trpite to u početku, s vremenom ćete opet smanjiti svoju toleranciju i biti zadovoljni s minimalnom količinom šećera.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!