Ono što jedete može drastično utjecati na mnoge aspekte vašeg zdravlja, uključujući i rizik od razvoja kroničnih bolesti poput bolesti srca, dijabetesa i raka. Pokazalo se da vaša prehrana može imati veliki utjecaj na razvoj raka. Postoje namirnice koje sadrže korisne spojeve koji pomažu u borbi protiv raka.
Postoji i nekoliko studija koje ukazuju da bi veći unos određene hrane mogao biti povezan s manjim rizikom od razvoja bolesti.
Evo koje su to:
Brokula
Brokula sadrži sulforafan, spoj za koji se pokazalo da ubija tumorske stanice i smanjuje veličinu tumora, piše Healthline.
Veći unos povrća iz porodice kupusnjača također se povezuje s manjim rizikom od razvoja raka debelog crijeva.
Mrkva
Neka su istraživanja otkrila povezanost između konzumacije mrkve i smanjenog rizika od razvoja raka prostate, pluća i želuca.
Grah
Grah je bogat vlaknima, što bi moglo štititi od raka debelog crijeva. Studije na ljudima i životinjama su otkrile da bi veći unos graha mogao smanjiti rizik od kolorektalnih tumora i raka debelog crijeva.
Bobičasto voće
Neke studije provedene na životinjama su otkrile da spojevi u bobicama mogu smanjiti rast i širenje određene vrste raka.
Cimet
Istraživanja na životinjama otkrila su da ekstrakt cimeta može imati antikancerogena svojstva i pomoći u smanjenju rasta i širenja tumora.
Orašasti plodovi
Povećani unos orašastih plodova može smanjiti rizik od raka. Istraživanja pokazuju da se neke specifične vrste, poput brazilskih oraha, također mogu povezati s nižim
rizik od raka.
Maslinovo ulje
Nekoliko je studija pokazalo da veći unos maslinova ulja može biti povezan sa smanjenim rizikom od određenih vrste raka.
Kurkuma
Kurkuma sadrži kurkumin, kemikaliju za koji se pokazalo da smanjuje rast mnogih vrsta raka i lezija.
Citrusi
Istraživanja su pokazala da veći unos citrusnog voća može smanjiti rizik od razvoja određenih vrsta raka, uključujući rak gušterače i želuca, zajedno s rakom probavnog sustava i gornjeg dijela dišnih puteva.
Sjeme lana
Sjeme lana može smanjiti rast raka dojke i prostate, pokazju neka istraživanja. Također je bogato vlaknima pa može pomoći i u smanjenju rizika od raka debelog crijeva.
Rajčice
Neka su istraživanja otkrila da bi viši unos rajčice i likopena mogao smanjiti rizik od raka prostate. Međutim, potrebno je provesti više studija.
Češnjak
Češnjak sadrži alicin, spoj za koji se u studijama provedenim u laboratorijima pokazalo da ubija stanice raka. Studije su otkrile da konzumiranje više češnjaka može dovesti do smanjenog rizika od želuca, karcinoma prostate i debelog crijeva.
Masna riba
Konzumacija ribe može smanjiti rizik od raka. Masna riba sadrži vitamin D i omega-3 masne kiseline, dvije hranjive tvari za koje se vjeruje da štite od raka.
Prehrana i rak
Kako se pojavljuju nova istraživanja, postaje sve jasnije da vaša prehrana može imati veliki utjecaj na rizik od razvoja raka.
Iako postoje mnoge namirnice koje mogu smanjiti širenje i rast stanica raka, trenutna su istraživanja ograničena na studije provedene u epruvetama, na životinjama i promatranja. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razumjelo kako ta hrana može izravno utjecati na razvoj raka kod ljudi.
U međuvremenu, možete biti sigurni da će prehrana bogata cjelovitim namirnicama, u kombinaciji sa zdravim stilom života, poboljšati mnoge aspekte vašeg zdravlja.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!