Jen Brown, iskusna kuharica koja radi kao profesionalni stilist hrane za filmove, kaže da se mnogi problemi s nepravilnim skladištenjem u smočnici danas svode na sobnu temperaturu, jer su domovi prije bili puno hladniji nego što su danas.
Nemojte poricati: vjerojatno gomilate proizvode u smočnici i riješite se nečega samo kada je prazno ili kada mu je istekao rok trajanja. Ali zapravo se ne morate brinuti oko hrpa konzervirane hrane. Umjesto toga, u vašoj smočnici mogu biti stvari koje tamo uopće ne bi trebale biti. Stručnjaci za hranu otkrili su neke od najčešćih pogrešaka koje ljudi rade u pohrani u ovom kuhinjskom prostoru. Naime, ovo je pet namirnica koje prema njima ne biste trebali spremati u svoju smočnicu, piše Best Life.
Orašasti plodovi i sjemenke
Jen Brown, iskusna kuharica koja radi kao profesionalni stilist hrane za filmove, kaže da se mnogi problemi s nepravilnim skladištenjem u smočnici danas svode na sobnu temperaturu. “Povijesno gledano, domovi su bili puno hladniji nego danas, što je smočnicu činilo idealnim mjestom za spremanje hrane”, kaže ona. “Međutim, moderni sustavi grijanja značajno su povećali prosječnu temperaturu u domovima, a sobna temperatura u vašoj smočnici može biti previsoka za određenu hranu.”
Prema Brown, orašasti plodovi i sjemenke jedna su od najčešćih kategorija na koje utječe ova moderna razlika. “Sklone su razvoju bakterija i mogu postati užegle kada se čuvaju u toploj smočnici”, otkriva ona. “Kako bi orašasti plodovi i sjemenke ostali svježi, čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku ili zamrzivaču.”
Maslac od kikirikija
Mnogi su također navikli svoj maslac od kikirikija držati u smočnici. Ali Artem Kropovinsky, stručnjak za dom i osnivač dizajnerskog studija Arsight u New Yorku, kaže da biste trebali ponovno razmotriti ovaj način skladištenja. Prema njemu, “maslac od kikirikija može užegnuti i na sobnoj temperaturi”, posebno ako se radi o prirodnom maslacu od kikirikija. Zato ga nakon otvaranja držite u hladnjaku, savjetuje stručnjak.
Luk i češnjak
Ako tijekom kuhanja vadite češnjak, luk ili ljutiku iz smočnice, nešto radite pogrešno, smatra Jessica Randhawa, stručnjakinja za hranu i vlasnica The Forked Spoon. Sve je to povrće alumija, za koje Randhawa kaže da se nikada ne bi smjelo skladištiti u ovom prostoru.
“Članovi obitelji Allium imaju jake mirise koji mogu utjecati na okus druge porozne hrane poput riže, brašna i začina u smočnici”, objašnjava ona. “Najbolje je čuvati alium dalje od izravne sunčeve svjetlosti u dobro prozračenom kuhinjskom prostoru, kao što je radna ploča ili polica.”
Zamke za štetočine
Ne morate paziti samo na hranu u vašoj smočnici. Ovo je područje sklono štetočinama, pa mnogi ljudi misle da je to i savršeno mjesto za pohranjivanje zamki za njih. No, bilo da se radi o mamcu za miševe ili žohare, Steven Ip, stručnjak za čišćenje i vlasnik Cleanzen Cleaning Services, kaže da bi te predmete također trebalo pohraniti izvan smočnice.
“Ovi mamci mogu kontaminirati vašu hranu i izazvati zdravstvene probleme poput trovanja”, upozorava on. “Najbolje ih je čuvati u ormariću koji je udaljen od izravne sunčeve svjetlosti i vlage, te izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca”, prenosi Večernji list.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!